fbpx

Еврокомисията включи България в три приоритетни енергийни зелени проекта на ЕС

Европейската комисия прие първия списък с проекти от общ и взаимен интерес, който е в пълно съответствие с Европейския зелен пакт. Тези ключови трансгранични инфраструктурни проекти ще помогнат на ЕС да постигне амбициозните си цели в областта на енергетиката и климата. Проектите ще се възползват от рационализирани процедури за издаване на разрешения и регулаторни процедури и ще бъдат допустими за финансова подкрепа от ЕС по Механизма за свързване на Европа.

От 166-те избрани проекти от общ и взаимен интерес:

  • над половината (85) са проекти за електроенергия, електропреносни мрежи в морето и интелигентни електроенергийни мрежи, като много от тях се очаква да бъдат възложени между 2027 г. и 2030 г.
  • за първи път са включени проекти за водород и електролизьори (65), които ще играят важна роля за интегрирането на енергийната система и за декарбонизацията на промишлеността на ЕС.
  • списъкът включва и 14 проекта за мрежи за CO2 в съответствие с европейските цели за създаване на пазар за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

България е включена в три проекта. Първият е в категорията „Водородни междусистемни връзки в Централна Източна и Югоизточна Европа“ и визира Водороден интерконектор между Гърция и България, включващ вътрешна водородна инфраструктура в Гърция към българската граница и вътрешна водородна инфраструктура в България към границата с Гърция.

Вторият проект е в рамките на Приоритетна тематична област Разгръщане на интелигентни електрически мрежи, като става въпрос за проекта CARMEN между България и Румъния за укрепване на трансграничното сътрудничество и споделянето на данни, инвестиране в разширяване на мрежата и увеличаване на капацитета за интегриране на нови възобновяеми енергийни източници и подобряване на стабилността, сигурността и гъвкавостта на мрежата.

Третият проект, в който е включена България е в Приоритетната тематична област Трансгранична мрежа за въглероден диоксид за съхранение и транспортиране на емсии.

От Комисията отбелязват, че списъкът с проекти ще бъде представен на Европейския парламент и Съвета на ЕС за преглед от тяхна страна. Всеки от съзаконодателите разполага с два месеца, за да приемат или отхвърлят изцяло списъка, но не могат да го изменят. Процесът може да бъде удължен с два месеца, ако това бъде поискано от съзаконодателите. След като списъкът бъде приет, Комисията ще работи с организаторите на проекти и държавите членки в подкрепа на бързото изпълнение на този списък в съответствие със засилените мерки, предложени днес в Плана за действие на ЕС за електроенергийните мрежи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"