fbpx

Европейският съюз с екшън план за растеж на вятърната енергия

Европейската комисия обяви, че постигането на наскоро договорената цел на ЕС за най-малко 42,5% възобновяема енергия до 2030 г., с амбиция за достигане на 45% възобновяема енергия, ще изисква огромно увеличение на инсталирания капацитет на вятърната енергия с очакван растеж от 204 GW през 2022 г. до повече от 500 GW през 2030 г.

Като се изтъкват успехите на ЕС в областта на вятърната енергия, се предупреждава, че бъдещият му път на растеж е изправен пред уникален набор от предизвикателства, включително недостатъчно и несигурно търсене, бавно и сложно издаване на разрешителни, липса на достъп до суровини, висока инфлация и цени на суровините, неподдържащи проектиране на национални търгове, повишен натиск от международни конкуренти и рискове за наличието на квалифицирана работна сила.

Очаква се офшорният вятър да допринесе значително за целите на ЕС в областта на климата и енергията през следващите години.

През 2022 г. кумулативният офшорен инсталиран капацитет на ЕС-27 възлиза на 16,3 GW. Това означава, че за да преодолеем разликата между 111 GW, поети от държавите-членки, и капацитета за 2022 г., трябва да инсталираме средно почти 12 GW/годишно – това е 10 пъти повече от новите 1,2 GW, инсталирани миналата година.

Отбелязвайки, че въпросната ситуация изисква незабавни действия, комисията представя Европейски план за действие за вятърна енергия, с който да гарантира, че преходът към чиста енергия върви ръка за ръка с промишлената конкурентоспособност и че вятърната енергия продължава да бъде европейска история на успеха.

Планът набелязва действия, които да бъдат предприети незабавно заедно от Комисията, държавите-членки и индустрията; надграждайки съществуващите политики и законодателство и съсредоточавайки се върху шест основни области:

  • Ускоряване на внедряването чрез повишена предвидимост и по-бързо издаване на разрешения. През 2022 г. бяха добавени рекордни 16 GW вятърни електрически инсталации, което е 47% увеличение в сравнение с 2021 г. Това обаче е доста под 37 GW/година, необходими за постигане на целта на ЕС за 2030 г. за възобновяема енергия. Комисията стартира инициативата „Accele-RES“ с държавите-членки, за да гарантира бързо прилагане на ревизираните правила на ЕС за възобновяема енергия, като се съсредоточи повече върху цифровизацията на процесите за издаване на разрешителни и техническата помощ за държавите-членки. Освен това държавите-членки се насърчават да подобрят видимостта на проекта чрез ангажименти за вятърна енергия, прозрачни графици за търгове и дългосрочно планиране. И накрая, Комисията ще подкрепи необходимото изграждане на електрически мрежи с план за действие за мрежите по-късно тази година.
  • Подобрен дизайн на търга. Въз основа на предложения Закон за промишлеността с нулева нетност и реформата на дизайна на пазара на електроенергия, Комисията ще подкрепи държавите-членки в подобряването на търговете с добре разработени и обективни критерии, които възнаграждават оборудването с по-висока добавена стойност и гарантират, че проектите се реализират напълно и на време. Извън ЕС проектите на Global Gateway ще увеличат използването на стратегически стандарти за обществени поръчки. Планът за действие предвижда и оценка на риска за киберсигурността.
  • Достъп до финансиране. За да ускори инвестициите и финансирането за производство на вятърна енергия в Европа, Комисията ще улесни достъпа до финансиране от ЕС, по-специално чрез Фонда за иновации, докато Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави гаранции за намаляване на риска. Комисията също така насърчава държавите членки да използват пълноценно гъвкавостта, предоставена от изменената рамка за временна държавна помощ при кризи и преход, за да подкрепят производството на вятърна енергия в ЕС.
  • Справедлива и конкурентна международна среда. За да гарантира, че вятърният сектор може да работи при равни условия, Комисията следи отблизо възможни нелоялни търговски практики, които облагодетелстват чуждестранните производители на вятърна енергия, и ще продължи да използва търговски споразумения за улесняване на достъпа до чуждестранни пазари, като същевременно насърчава приемането на европейски и международни стандарти за сектора. Комисията също така ще се ангажира с инвеститорите, за да идентифицира и преодолее пречките пред инвестициите.
  • Умения. Мащабните партньорства за умения за възобновяема енергия ще бъдат ключов форум за разработване на проекти за развитие на умения. Със Закона за промишлеността с нулева нетност Комисията също така ще улесни стартирането на европейски академии за промишлени умения с нулева нетност – включително такава, посветена на вятърния сектор, предназначена да подкрепя действията на държавите членки за повишаване на квалификацията и преквалификация на работниците. Академиите ще разработят учебно съдържание и материали и ще имат за цел да обучат 100 000 обучаеми в рамките на три години от създаването си.
  • Ангажираност на индустрията и ангажименти на държавите-членки. Комисията ще работи с държавите-членки и вятърната индустрия по Харта на ЕС за вятърната енергия, за да подобри благоприятните условия за запазване на конкурентоспособността на европейската вятърна индустрия.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"