fbpx

Финансовият министър на САЩ с опит да внесе спокойстие за стабилността на банковата система

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да убеди американските парламентаристи, че банковата система на страната е стабилна след фалита на банката SVB. В същото време проблемите на швейцарската Credit Suisse извикват на преден план призрака на „банковата зараза“, пише RFI.

По време на изслушването от членовете на банковата комисия на Сената, Йелън се опита да ги увери, че „нашата банкова система остава стабилна и че американците могат да бъдат сигурни, че парите, които са депозирали, ще бъдат налични, когато имат нужда от тях“.

Американските власти вече обявиха, че ще гарантират изтеглянето на всички депозити от SVB и ще позволят достъп на вложителите до всичките им депозити в Signature Bank, втората затворена от регулаторите банка в САЩ.

Федералният резерв идва на помощ

Освен това Федералният резерв се съгласи да отпусне необходимите средства на други банки, които биха имали нужда от тях, за да изпълнят заявките за тегления на своите клиенти. „Преценихме, че съществува сериозен риск от разпространение на „банковата зараза“. Клиентите, които разполагат със суми над гарантирания минимум биха могли да прибегнат до масови тегления, „което можеше да срине много банки и да предизвика паника“, подчерта Джанет Йелън.

Защита на вложителите

Затова „ние работихме съвместно с Федералния резерв и FDIC, за да защитим всички вложители на двете банки във фалит. В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до всички пари в депозитните си сметки“, припомни тя. Но „акционерите и кредиторите не са защитени от правителството“. „Важно е да се отбележи, че с това действие не използваме парите на данъкоплатците и не ги излагаме на риск. Защитата на депозитите се осигурява от застрахователния фонд, който се финансира от таксите на банките“, подчерта министърът.

Ситуацията на банковия фронт разтърсва световните пазари от края на миналата седмица. Голямата швейцарска банка Credit Suisse преживява тежки дни. В сряда на борсата тя имаше най-тежката сесия в историята си, като цената на акциите ѝ спрадна с 24%. Това накара централната банка да се притече на помощ, като ѝ предостави на разположение 50 милиарда франка за да успокои на пазарите. В четвъртък книжата на Credit Suisse тръгнаха нагоре, като сесията затвори с ръст от над 19%.

След фалита на Silicon Valley Bank и затрудненията на Credit Suisse, паниката на инвеститорите се потвърждава от покачването на индекса Vix, известен още като „индекс на страха“, който оценява нивото на стрес на американските пазари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"