fbpx

Финландия пусна най-мощния ядрен реактор в Европа

Тази нощ в 3:22 ч. местно време в атомната електроцентрала Олкилуото във Финландия, 16 години след започването на строителството и с 12 години закъснение, беше пуснат в експлоатация ядрен реактор тип EPR.

Изграждането е осъществено от френската фирма Areva. Първоначално той трябва да работи с 30% от мощността си. Тестовият период ще продължи 6 месеца и през юни трябва да бъде свързан с електропреносната мрежа и да заработи с нормалния си капацитет, посочват от финландския енергиен оператор TVO, цитиран от Les echos.

„Пускането в експлоатация е исторически момент. За последен път това се е случило във Финландия преди 40 години, а дори и в Европа трябва да се върнем 15 години назад“, подчертават от финландската централа, като визират започването на работа на един реактор в Румъния през 2007 г. Финландският орган за ядрена безопасност разреши пускането на реактора през последната седмица, след като TVO, Areva и германският им партньор Siemens „констатираха, че работите и топлите изпитания са се осъществили по-бързо от очакваното в последните месеци“.

Финландският ядрен реактор тип EPR ще бъде най-мощният действащ реактор в Европа. С производствена мощност от 1,65 MW той ще осигурява 15% от потреблението на северната страна, която внася четвърт от своето потребление в пиковите часове през зимата. „Този момент ще остане завинаги в историята, като израз на упоритата работа, която извършхме за осъществяването на проекта“, декларира Марио Мустонен, вицепрезидент на TVO, като не пропусна да отбележи, че „това е най-големият принос на Финландия за опазване на климата“.

Строителните работи започнаха през 2005 г. в югозападна Финландия. За Areva те се превърнаха в трънлив път заради забавянията и непрекъснатите финансови затруднения. В дейстителност първоначалната прогнозна цена от 3 млрд. евро е надхвърлена три пъти.

Атомните реактори тип EPR бяха замислени като средство да се даде нов импулс на ядрената енергетика след катастрофата в Чернобил през 1986 г. именно заради огромната си бетонова конструкция. Но строителството им се сблъска с големи проблеми, по-специално във Финландия и в централата във Фламанвил във Франция. Досега в света само два реактора тип EPR са влезли в експлоатация, като и двата са в централата Тайшан в Китай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"