fbpx

Държавата планира енергийни компенсации за 1.5 млрд. лева

Компенсации на обща стойност 1.5 млрд. лв., които да действат до края на м. март 2022 г. предлага Министерството на енергетиката в защита на потребителите от високите енергийни цени.

Министърът на енергетиката Александър Николов изтъкна на брифинг във ведомството, че е планирано новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи. Предстои Министерският съвет да вземе решение за мерките и те да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия.

Компенсациите за бизнеса за настоящия месец декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на енергийната борса у нас за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за юли 2021 г. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.

Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв. По думите на министър Николов, това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители.

Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лв.

Финансовият източник за тези компенсации са приходите във фонда „Сигурност на електроенергийната система“, държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ, както и Държавният бюджет. Министър Николов направи изричната уговорка, че средства от държавния бюджет ще се ползват само в краен случай, като последна възможност.

Успоредно с разработването на механизми за компенсиране, екипът на Министерството на енергетиката работи активно и по стратегически задачи. Очаква се от следващата година в България да заработи мощност за производство на минимум 1 гигават соларни панели, съобщи още министър Николов. Проучват се и възможностите за изграждане на завод за съхранение на електроенергия. Министерството планира и мерки за улесняване на административните процедури при изграждане на ВЕИ мощности за собствени нужди.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"