fbpx

С 15% намаляват добавената захар в газираните напитки у нас

Индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води е изпълнила доброволно поетият ангажимент за допълнително 15% намаление на добавената захар в портфолиото на газираните напитки.

Това съобщават от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България в писмо до председателя на АИКБ Васил Велев.

Чрез независимо експертно проучване за калоричността на реализираните на българския пазар безалкохолни напитки става ясно, че в резултат на вложените от индустрията усилия, при нивата на консумация за 2020 г., внесената в хранителния режим захар от газираните напитки е намалена общо с 3 497 тона или с 15,21%. Проучването верифицира продължаващото и през последните 5 години нарастване на дела на газираните напитки без захар (с 2,65 %), както и постигнатото 6,7 % средно намаление на захарта на 100 ml в напитките от категорията, в чийто състав има добавена захар.

Средното съдържание на захар при консумираните в страната през 2020 г. газирани напитки е 3,44 g/100 ml, а делът на формулите, които не съдържат захар или калорийното им съдържание е формирано само от вложените в тях плодове достигна 65.6%.

80% от продуктите в портфолиото на индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води у нас са без добавена захар, което означава, че за 2020 г. само една от пет напитки от развиваните от индустрия продуктови категории, има в състава си добавена захар. С фокусираните усилия през изминалите 5 години браншът е допринесъл за допълнителни 6% намаление на дела на подсладените със захар безалкохолни напитки спрямо нивата от 2015 г.

Като част от усилията е и разработената методика за оценка на калоричността и захарите в предлаганите на българския пазар безалкохолни напитки, хармонираща с прилаганата в ЕС, както и заложеното провеждане на ежегодно независимо експертно проучване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"