fbpx

Г-20 с проект за нов „път на коприната“: Индия – Близък Изток – Европа

Страните от Г-20, които на срещата на върха в Ню Делхи обявиха подкрепа на проекта за създаване на транспортен и икономически коридор, свързващ Индия със страните от Близкия изток и Европа, са се съгласили да представят „план за действие“ за неговото изпълнение през следващите два месеца, съобщава Financial Times, цитиран от ТАСС.

Според изданието това решение е взето в съответствие с меморандум за разбирателство, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, индийския премиер Нарендра Моди и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Мащабният инфраструктурен проект включва изграждането на железопътни линии между страните от Близкия изток, както и развитието на пристанищната инфраструктура, предназначена за транспортиране на стоки между тези държави и Индия, и има за цел да свърже южноазиатската държава с Европа. Той също така включва полагане на нов подводен кабел и тръбопроводна мрежа за транспортиране на водород.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен този „мост между континенти и цивилизации“ ще подобри ефективността на търговията между Индия и Европа с 40%.

Според FT за Вашингтон този проект може да се превърне в „противовес на нарастващото влияние на Пекин в региона“. Партньори на САЩ като ОАЕ и Саудитска Арабия „укрепват връзките с Китай, Индия и други азиатски сили“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"