fbpx

Големите компании масово увеличават бюджетите за сигурност

Почти половината от шефовете по сигурността на най-големите компании в света смятат да увеличат значително бюджетите си през следващата година, тъй като виждат, че икономическите и социални вълнения водят до повече случаи на кражби, измами и изтичане на чувствителна информация, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира проучване сред 1775 висши служители по сигурността в 30 държави, което е установило, че техните компании са загубили над 1 трилион долара приходи през 2022 г. в резултат на инциденти, които не са свързани с кибер сигурността. Проучването, направено от американската компания за сигурност и персонал Allied Universal, установява, че компаниите губят стоки от висок клас и интелектуална собственост както вътрешно заради персонала, така и от външно въздействие, като Северна Америка е силно засегната.

Проучването на доклада за световната сигурност, което за първи път Allied публикува, отчита опита на много големи компании, като анкетира ръководители, контролиращи общо 660 милиарда долара бюджети за сигурност през 2022 г., или 3,3% от техните глобални приходи.

Запитани какво ще се случи с тези бюджети през следващата година, 46% отговарят, че те „ще се увеличат значително“. Това би се добавило към нарастващите разходи, с които компаниите по света се борят – от заплати до енергия.

Главният изпълнителен директор на Allied Стив Джоунс коментира пред Ройтерс, че докато голяма част от измамите, фалшифицирането и загубата на интелектуална собственост се дължат на стремеж към финансова печалба, някои вътрешни изтичания на чувствителна информация са мотивирани от социални причини.

Съществува вид социално въздействие или социална мотивация, или политическа мотивация, при която „лошите актьори“ са там, за да наранят компанията или да й въздействат социално и политически“, отбелязва той.

Докладът на Allied, който притежава британската група за сигурност G4S, е предназначен да прецени цената и мащаба на нарушенията на сигурността и какви фактори ги предизвикват.

Икономическите вълнения, произтичащи от високата инфлация и влошаващия се стандарт на живот, заедно с изменението на климата и социалните вълнения са изброени като проблеми, които могат да доведат до пробиви в сигурността.

В Северна Америка 41% от респондентите посочват, че са се сблъсквали нарушение на авторски права от персонал или изпълнители, докато 32% са загубили физическа собственост на външни участници.

Примерите за загуби включват кражба на стоки от висок клас в сектора на технологиите и търговията на дребно, докато фармацевтичният сектор се бори с фалшифициране. Центровете за данни също се разглеждат като изложени на риск или поради прекъсване на енергетиката, или ако пробив в сигурността е свързан с кибератака.

Запитани за бъдещи разходи, 42% от респондентите казаха, че възнамеряват да инвестират в изкуствен интелект (AI) и задвижвано от AI наблюдение, за да откриват заплахите по-бързо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"