fbpx

Очаква се голям скок на акциите на компании в сферата на AI

На фондовия пазар акциите на 11 компании могат силно да се повишат в резултат на осъществяващата се революция в областта на изкуствения интелект, твърдят от Goldman Sachs, пише capital.fr.

Попътният вятър духа в платната на изкуственият интелект (AI) и акциите на компаниите от сектора отбелязаха голям възход през последните тримесечия на вълната на всеобщата мания по разговорните роботи (ChapGPT и др.). Генеративният AI (изкуствен интелект, способен да генерира ново съдържание – изображения, видеоклипове, текстове и т.н. – въз основа на заложени базисни данни) буди огромни надежди по отношение на печалбите от нарастването на производителността и икономическия растеж (но само в средносрочен план – в рамките на 3-4 години, според JPmorgan).

Генеративният изкуствен интелект може да „добави между 2,6 и 4,4 трилиона долара годишно в 16 сфери на световната икономическа дейност“, сочи проучване на McKinsey, въпреки че това може да отнеме известно време. А според Goldman Sachs, бумът на изкуствения интелект може да донесе 7 трилиона долара на световната икономика в рамките ва следващите 10 години, поради повишената производителност на труда.

В момента няма балон в акциите на изкуствения интелект, смятат от Goldman Sachs

На фондовия пазар много акции, свързани с изкуствения интелект, като Nvidia, отбелязаха голям ръст. Въпреки това, според Goldman Sachs, като се имат предвид блестящите перспективи на темата, не можем да говорим за „балон“, за ирационално изобилие на борсовите цени на темата. Всъщност, според американската банка, нивата на оценка на акциите са били по-високи по време на предишните фази на силен ентусиазъм за даден сектор. А „ранните печеливши“ от изкуствения интелект, които имат силни баланси, постигат силна доходност, твърди Goldman Sachs.

Започва нов много динамичен цикъл в сферата на изкуствения интелект, акциите на компаниите ще получат силен тласък в резултат на него

Новият технологичен цикъл в ход е само в началния си стадий, според американската банка, която очаква нов период на добро представяне за много от акциите на компаниите, разработващи изкуствения интелект. Освен Nvidia, считана за „кръстника на изкуствения интелект“ и четирите члена на Gafam (Amazon, Alphabet – Google -, Microsoft и Meta Platforms – Facebook -), Marvell Technology, Credo Technology, Adobe Systems, Salesforce, ServiceNow и Intuit биха могли в краткосрочен план да бъдат най-облагодетелстваните от революцията на изкуствения интелект, сочи прогнозата на Goldman Sachs.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"