fbpx

Въглищата вредят на Полша, опозицията с план за зелен преход

Най-голямата опозиционна групировка в Полша планира да даде тласък на изоставащия преход на страната от въглища, ако спечели силно оспорваните избори следващия месец, е заявил енергиен експерт на партията, цитиран от Ройтерс.

Електрическият микс на страната, доминиран от въглища, е сред най-високите цени на електроенергията в Европа, а в същото време тежкият въглероден отпечатък може в дългосрочен план да попречи на потенциала й да привлича проекти на зелено или да изнася енергоемки продукти като стомана.

Гражданската платформа (PO), която е близо до управляващите националисти в проучванията, планира радикална промяна към вятъра и слънцето, за да замени въглищата като основен източник на полско електричество до края на десетилетието.

Възобновяемите енергийни източници трябва да станат основата на системата“, посочва пред Ройтерс Гжегож Оничимовски, бивш главен изпълнителен директор на полската енергийна борса и член на екипа, работещ по енергийната програма на PO. Целта му е да постигне между 65% и 70% от производството на енергия в Полша от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. Около 70% от полското електричество в момента идва от въглища.

Планът на опозицията – който според Оничимовски се подкрепя от потенциалните коалиционни партньори на PO, по-малките леви и центристки групировки – включва отделяне на контролираните от държавата енергийни компании, за да се улесни достъпът до мрежата за възобновяем капацитет.

Правилата за изграждане на нови вятърни паркове на сушата ще бъдат либерализирани, за да се увеличи капацитетът и да се стимулира замяната на старите турбини на съществуващите ферми с по-големи и по-ефективни.

PO няма да продължи с плана на сегашното правителство за отделяне на въглищни електроцентрали на държавни комунални услуги и обединяването им в нова държавна компания, казва Оничимовски.

Вместо това въглищните централи с най-кратък живот и най-ниска рентабилност трябва да се превърнат в резервен пул за електрическата мрежа, смята експертът.

Повечето проучвания на общественото мнение показват, че управляващата партия „Право и справедливост“ и нейните по-малки съюзници водят изборната надпревара. Но някои проучвания показват, че предимството е достатъчно ограничено, за да може PO да има шанс да сформира мажоритарна коалиция с по-малки партии.

Дори и това да се случи, за да приложи своята енергийна политика PO ще трябва да преодолее съпротивата на мощните профсъюзи и евентуалното президентско вето от Анджей Дуда, съюзник на PiS, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че проучванията също така показват, че огромно мнозинство от поляците подкрепят инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници, е малко вероятно екологичните политики да бъдат фактор, който може да промени гласуването на 15 октомври.

Въпреки това, тъй като повечето гласоподаватели се фокусират върху двуцифрената инфлация и растящите цени на енергията, опозицията може да е в състояние да представи аргументи за разходите за живот за преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Не бих надценил въпроса за енергийната трансформация в изборите. Но цените на електроенергията са много чувствителен въпрос и някои избиратели осъзнават, че по-бързото развитие на възобновяемото производство може да намали сметките за електроенергия“, коментира Михал Хетмански, ръководител на Instrat, базиран във Варшава мозъчен тръст, който съветва публичната политика.

В полските въглищни мини работят близо 76 000 души и само тази седмица най-висшата полска държавна компания PGE отложи план за по-бързо изтегляне от въглищата, разгневил синдикатите.

Управляващите въведоха субсидии за битови потребители, инсталиращи термопомпи и слънчеви панели, но блокира развитието на вятърната енергия на сушата през осемте си години на власт, като обеща на синдикатите да продължат да добиват въглища до 2049 г.

Производството на въглища непрекъснато намалява на фона на нарастващите разходи и постепенно намаляващото производство на електроенергия от горивото, но намаляването на зависимостта от негъвкавите електроцентрали, захранвани с въглища, в полза на по-евтини възобновяеми източници може да намали сметките за енергия.

Залогът в енергийния дебат е милиарди злоти за гориво и разходи за емисии, които Полша би могла да спести чрез преодоляване на нарастващата разлика в цените на електроенергията между страната и нейните европейски съседи, според Instrat.

С течение на времето Полша ще загуби пред конкуренцията от страна на централноевропейските си съперници в глобалната тенденция към пренасочване от автомобилни компании и компании за производство на чипове, ако не се откаже от въглищата, смята Хетмански.

Някои инвеститори, включително Mercedes, продължават да избират Полша и успяват да осигурят безвъглеродно електричество чрез дългосрочни споразумения за закупуване на електроенергия с производителите. С изискванията на ESG (екологично, социално и корпоративно управление) на фокус, конкуренцията за чуждестранни индустриални инвестиции не е само около цената на електроенергията, но все повече се съсредоточава около наличието на възобновяема енергия, използвана в производствените съоръжения.

Полша все още е привлекателна за чуждестранни инвеститори, предлагайки квалифицирана работна сила и широка гама от доставчици“, казва Ева Лабно-Фалечка, ръководител на корпоративните комуникации в Mercedes-Benz Manufacturing Poland, която инвестира повече от 1 милиард евро в завод за електрически микробуси. „Но трябва да се ангажира с по-последователен енергиен преход към по-голям дял зелена енергия“, изтъква Лабно-Фалечка
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"