fbpx

G7 обмислят блокиране транспорта на руски петролни продукти

Държавите от G7 обсъждат блокиране на транспортирането на руски петрол, наред с други възможности, за да лишат Москва от огромни приходи на фона на инвазията й в Украйна.

В изявление, публикувано от Великобритания, цитирано от Ройтерс, външните министри на Г-7 изтъкват, че обмислят „всеобхватна забрана на всички услуги, които позволяват транспортирането на руски суров нефт и петролни продукти по море в световен мащаб, освен ако петролът не е закупен на или под цена, договорена след консултация с международни партньори“.

При разглеждането на този и други варианти, ние също така ще обмислим механизми за смекчаване, заедно с нашите ограничителни мерки, за да гарантираме, че най-уязвимите и засегнати страни поддържат достъп до енергийни пазари, включително от Русия“, се посочва още в цитирания документ.

Въпреки че износът на петрол от Русия достигна най-ниските си нива от миналия август, приходите от износ през юни са се увеличили със 700 милиона долара месечно поради по-високите цени, 40% над средното за миналата година, отбелязва Ройтерс по информация на Международната агенция по енергетика.

Западните лидери предложиха да се обърне внимание на това чрез таван на цените на петрола, за да се ограничи колко рафинериите и търговците могат да плащат за руския суров петрол – ход, който Москва заявява, че няма да спазва и може да осуети, като доставя петрол на държави, които не спазват тавана на цените.

Ройтерс припомня идеята на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън за тавана на цените, представена пред азиатските лидери по време на чуждестранната й обиколка миналия месец и коментара й пред агенцията, че е провела „окуражаващи“ разговори с Индия.

Някои търговци и анализатори на петролния пазар изразяват съмнения, че таванът на цените ще проработи, тъй като Русия е намерила начини да транспортира своя петрол до Азия без използването на западна корабна застраховка. Москва може също така да спре изцяло износа на част от петрола, което да доведе до по-нататъшен скок в цените на енергията

Докато постепенно премахваме руската енергия от нашите вътрешни пазари, ние ще се стремим да разработим решения, които намаляват руските приходи от въглеводороди, поддържат стабилността на световните енергийни пазари и минимизират отрицателните икономически въздействия“, се казва още в изявлението на Г-7.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"