fbpx

Тръгва ли Фолксваген към синтетичното гориво

От 1 септември сегашният главен изпълнителен директор на Порше Оливер Блуме ще замени Херберт Дис начело на Фолксваген. Тази смяна в ръководството може да доведе до нова стратегия на немския производител, пише Capital.fr.

Дис е пламенен защитник на електричеството, докато Оливер Блуме никога не е крил влечението си към синтетичния бензин, съобщава сайтът PhonAndroid.

Докато беше начело на Порше, компанията инвестира близо 75 милиарда долара в гориво, съставено от водород и въглероден диоксид. Но бъдещият шеф на Фолксваген не се противопоставя и на преминаването към електрически автомобили. Той участва в разработването и пускането на пазара на 100% електрически модели като Taycan и наскоро Cayenne и Macan в Порше.

Напрежение във взаимоотношенията между представителите на работниците и ръководството

В края на юли германският производител обяви изненадващото оттегляне на своя ръководител. То стана „по взаимно съгласие“ на заседание на надзорния съвет на Фолксваген, се казва в прессъобщение. Херберт Дис бе на горещия стол в компанията, раздирана в продължение на месеци от непрекъснати конфликти между влиятелните представители на работниците и други ключови фигури на ръководство, които бяха поели по пътя на дълбоки стратегически промени.

Смяната идва в момент, когато Фолксваген планира да пусне на борсата акции за първично публично предлагане на най-престижната си марка Порше с цел да събере допълнителни средства за преминаването към производството на електрически автомобили и за мащабни инвестиции в цифрови технологии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"