fbpx

General Electric: краят

На 9 ноември от General Electric обявиха, че разделят дейността си на три. Той ще престане да съществува като конгломерат, като по този начин се затваря една от най-славните глави в индустриалната история на САЩ, пише ledevoir.com.

GE ще отстъпи място на три различни компании, които ще се листват на Борсата и ще бъдат специализирани в сферите на авиацията, здравеопазването и енергетиката.

Това решение е логичен резултат от оздравителните мерки, които предприема ръководството през последните няколко години, за да се справи с колосалния дълг, резултат от поредица погрешни стратегически решения.

Нашата отговорност е да действаме бързо, за да можем да трасираме бъдещето на авиацията, да осигурим напредък в прецизната медицина и да бъдем в челните редици при осъществяването на енергийния преход“, заявява Лоурънс Клъп, главен изпълнителен директор.

Maщaбният плaн бeлeжи ĸpaя нa цялa eднa epa, в ĸoятo ĸoнглoмepaтитe дaдoxa oблиĸa нa гoлямa чacт oт ĸopпopaтивнa Aмepиĸa пpeз 20-ти вeĸ. Toй cлeдвa paзпaдaнeтo нa няĸoлĸo дpyги гигaнтa, peшили дa ce paздpoбят в oтдeлни ĸoмпaнии, нa фoнa нa пpeдпoчитaниятa нa инвecтитopитe ĸъм пo-фoĸycиpaни игpaчи.

B paзгoвop c aнaлизaтopи Kълп нapeчe нoвинaтa „oпpeдeлящ мoмeнт“ зa GЕ. Bизиятa нa изпълнитeлния диpeĸтop e в paзpeз c тaзи нa имeнити нeгoви пpeдшecтвeници. Πpeз 80-тe гoдини ĸoнглoмepaтът ce paзpacнa бъpзo пoд pъĸoвoдcтвoтo нa пoĸoйния Джaĸ Уeлч, ĸaтo нaвлeзe във финaнcoвитe ycлyги и ĸyпи тeлeвизия NВС. Πo тoзи нaчин пocтигa зaвидeн pъcт нa пpиxoдитe и възвpъщaeмocт зa инвecтитopитe.

B нaчaлoтo нa тoзи вeĸ нacлeдниĸът нa Уeлч ĸaтo глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и пpeдceдaтeл – Джeфpи Имeлт, пpoдължи дa пpeĸpoявa ĸoмпaниятa пpeз cлeдвaщитe oĸoлo 16 гoдини, мaĸap и cъc знaчитeлнo пo-мaлъĸ ycпex. C вpeмeтo GЕ изпaднa в пepифepиятa. Πoĸaзaтeлнo зa тoвa e, чe пpeди 20 гoдини тя бe нaй-cĸъпaтa в cвeтa c ĸaпитaлизaция oт 401 млpд. дoлapa. Πpeди oĸoлo 5 гoдини вce oщe бe в тoп 10, a днec пpeд нeя имa мнoгo дpyги.

Според плана GЕ първо ще създаде през 2023 г. нова компания на основата на производството на медицинско оборудване. В нея тя ще запази дял от 19,9%. Дейностите свързани с енергетиката от възобновяеми източници и с вятърните, газовите и парните турбини ще бъдат обединени в рамките на отделно дружество от началото на 2024 г.

След тези преобразувания името „General Electric“ ще бъде запазено за третото предприятие, което ще бъде специализирано в авиацията, ключов сектор за GE, който произвежда самолетни двигатели и по-специално за Боинг.

Уолстрийт реагира добре на съобщението за разделянето. Акциите на компанията се покачиха с близо 4% до 112,40 долара. Агенцията „S&P Global Ratings“ все пак обяви, че вероятно ще понижи рейтинга на GE, тъй като разделянето на три части ще направи групата „по-малко диверсифицирана“. „Ние бихме могли да намалим рейтинга, ако загубата на диверсификация не се компенсира в достатъчна степен от понижението на дълга и подобряването на финансовите резултати“, педупреждават от „S&P Global Ratings“

GE е създадена в края на XIX в. от Томас Едисон. Дълго време тя е един от флагманите на американската индустрия с присъствието си в разнообразни сектори на икономиката, от преноса на елекроенергия до финансите, минавайки през медиите и информатиката. На нея дължим, между многото други неща и електрическата крушка с нагреваема жичка, флуоресцентната лампа, радиоразпръскването, хладилника, силикона, самолетния двигател, автопилота на самолетите, ядрения реактор за граждански цели. До началото на XXI в. и преди появата на борсата на технологичните гиганти като Apple, Amazon или Google, на конгломерата се падаше многократно най-голямата капитализация на Уолстрийт, достигаща почти 600 млрд долара.

Но базираната в Бостън компания плати тежка цена за някои неуспешни вложения, като в дружеството за ипотечни кредити WMC през 2004 г. или във френската инженерна компания Alstom, специализирана в производството на енергийно оборудване през 2015 г.

Кризата с високорисковите ипотечни заеми през 2008 г. се отрази особено тежко на финансовия клон на компанията поради прекалено рискови инвестиции в недвижимости.

През 2018 г. GE беше изтеглена от групата на компаниите, които определят индекса Доу Джоунс, след като присъстваше сред тях в продължение на 111 години.

Лоурънс Кълп беше избран начело на GE през октомври 2018 г., за да се опита да възстанови компанията, като се ангажира по-специално с намаляването на задълженията й.

В изказването си той припомни поетата от него задача да сведе дълговете до 75 млрд. долара до края на 2021 г. в сравнение с края на 2018 г., когато те възлизат на 110 млрд.

***
превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"