Метавселената на The Cube

Метавселената на The Cube

Лудостта около Tungsten Cubes може да изглежда несериозна, но някои дълбоки истини се крият в целия този „тежък метал“. 4-инчов волфрамов куб тежи толкова, колкото тези нелепо огромни дъмбели в далечния край на багажника – невероятните 40 паунда (около 18 кг).

Основни медии хванаха най-новата огромна крипто тенденция, която не е нова линия с незаменими токени (NFT) или свеж токен за кучета, а малки кубове, направени от един от най-плътните елементи, които хората могат безопасно да докоснат – волфрам. Оглавявано от Нирадж Агравал от CoinCenter и инвеститора Ник Картър, движението на кубчетата се разрасна чрез Crypto Twitter през последния месец. Midwest Tungsten – предпочитаният американски доставчик на истинските ценители на Cube – отбеляза огромни скокове в продажбите. Потребителите на Twitter съобщават за време на изчакване повече от месец за нови поръчки на Cube.

Всичко започва като друг мийм в Crypto Twitter, който косвено коментира спекулативните мании, но се превърна в нещо по буквално материални причини: кубчетата са толкова странно тежки, че държането им се чувства като вид тактилна илюзия. За мой срам аз не притежавам Куб, но изпитах неговата непроницаема привлекателност, почти свръхестественото усещане, че нещо толкова плътно трябва да е по някакъв неописуем начин живо – отвъд хоризонта на нашите дребни човешки грижи. Както Тим Копланд от The Block перфектно го формулира, когато държите куб, усещате, че „той копнее да бъде отново едно цяло със земята“.

Но с риск да извадя цялото забавление от него (което, добре, предполагам е моя работа), феноменът Cube е дълбоко наслоен и има огромната възможност да ни разкаже не само за крипто, но и за това къде се намираме като общество.

The Cube е за пандемията от коронавирус. Кубът е за „пазарна пяна“. Кубът е за метавселената. Кубът е за неравенството в доходите.

Едно ниво нагоре от чистото усещане за неговата странна плътност, Cube е напомняне от дигиталната ера, че имаме тела и че тези тела наистина, ама наистина имат значение. Чисто хедонистично казано, държането на The Cube е просто екстремна версия на преживяванията, които ви очакват всяка минута, всеки ден, ако просто станете от бюрото си за малко и отидете да се разходите или, още по-добре, се отправите към гората и направите малък поход.

Разбира се, Кубът е готин, но взимали ли сте някога произволен добре изглеждащ камък от брега на река? Случвало ли ви се е да чувате наистина интересен разговор, когато отивате до магазина на ъгъла? Теглото на куба е спомен и напомняне за богатата реалност, която е в секундата, когато излезем.

Cube също е праведен среден пръст на вълната от метавселенски релийсове, идващи бързо и яростно от хора като бившия Facebook, а сега Microsoft. Кубът опровергава абсурдната идея, че виртуалната реалност ще замени играта на пинг-понг или фехтовката в реалния живот. И двете бяха представени в Meta презентацията на Facebook. Видът на хаптична обратна връзка и ниската латентност, необходими, за да има дори разумно приближение на тези висцерални преживявания във виртуален свят, са десетилетия, ако не и векове растояние. Използването им като примери е може би най-ясното доказателство, че „Мета“ на Марк Зукърбърг е по същество измама, предназначена за продажба на стоки, която никога няма да пристигне в реалността.

Да, добре, в края на краищата не може да се отрече, че Tungsten Cube Mania е най-вече просто поредната мода, подхранвана от новобогаташите на криптовалути, които могат да хвърлят двеста долара или повече за фигурка на Hummel от 21-ви век. Но както при всяка прищявка, която достига до мейнстрийма, ако погледнете малко по-дълбоко, ще откриете за себе си тежка истина.

***
по коментар от CoinDesk, превод Георги Бурнаски
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"