fbpx

Германия готова да отстоява бюджетната строгост в ЕС

Как да се излезе от пандемията Ковид-19 и да се гарантира трайното възстановяване на икономиката. Франция и други европейски страни се обявяват за промяна в настоящите критерии, докато германският финансов министър Кристиян Линднер е за запазване на съществуващите правила, пише RFI.

Според Франция и други страни изискването държавният дълг да се ограничи до 60% от БВП и дефицитът да е под прага от 3% трябва да бъдат преразгледани. Опасенията са, че връщането към тях от следващата година може да спре крехкия подем. По време на срещата на финансовите министри в понеделник в Брюксел финансист номер едно на Германия Кристиян Линднер се обяви за запазването на тези правила.

Гъвкавост, строгост: между тези два полюса еволюира новият финансов министър на Германия Кристиян Линднер. Произхождащ от страна, където стабилността на публичните финанси е присъща част от нейното ДНК, той остава верен на своето верую, изразено в понеделник в Брюксел, за бюджетна строгост въз основа на принципите, които в миналото защитаваха християн-демократи като Ангела Меркел и Волфганг Шаубле, но също и новият канцлер Олаф Шолц.

Между другото Олаф Шолц заяви в понеделник в Мадрид: „Европа трябва да върви заедно през следващите години и ние ще успеем на основата на нашия „пакт за стабиност и растеж“.

Новият германски финансов министър трябва да се съобразява и със съпротивата в рамките на собствената му либерална партия, където преразглеждането на сегашните правила за общия дълг в Европа е тема табу.

Кристиян Линднер охлади надеждите на някои като отбеляза, че промяна в сегашните критерии не е реалистична, защото това може да доведе и до промяна в договора от Маастрихт. Все пак правилата, без да бъдат променяни, могат да бъдат смекчени и по-свободно интерпретирани. В коалиционния договор между социалдемократите, зелените и либералите е записано: „Пактът за стабилност и растеж показа своята гъвкавост“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"