fbpx

Защо скачат цените на претрола

Цените на петрола на световните пазари отново потеглиха нагоре. Те достигнаха най-високото си равнище от 2014 г. Този скок се дължи на проблеми в предлагането и на геополитическото напрежение в Залива и Украйна, коментира RFI.

Цената на барел суров петрол тип Брент от Северно море надхвърли на Лондонската борса 88 долара, а американският суров петрол се търгуваше на Нюйоркската борса за над 85 долара за барел. Първата причина, която стои в основата на този скок на цената на черното злато са прекъсванията на производството в Либия, Нигерия, Ангола и Еквадор, както и наскоро в Канада, поради екстремално ниските температури.

Друга причина е геополитическото напрежение в различни точки на света. В Залива йеменски бунтовници хути нападнаха петролни инсталации в Обединените арабски емирства, като предизвикаха смъртта на няколко души. Три камиона-цистерни бяха взривени в близост до резервоари на петролната компания на Абу Даби.

Към това се прибавя и заплахата от нападение на Русия срещу Украйна. Този конфликт може да доведе до разстройство в снабдяването с руски газ. Цените на суровия петрол могат да се покачат допълнително поради засиленото търсене на дизел и мазут като алтернатива на природния газ.

Напрежението се засилва заедно с нарастването на търсенето на петрол в целия свят. От здравна гледна точка, вариантът Омикрон на Ковид-19 се оказа значително по-лек от неговите предшественици и не предизвика парализа на икономическия живот. Освен изброените причини, отрасълът плаща и за липсата на инвестиции през последните години.

Единственото решение за намаляването на скока на цените е добиването на по-големи количества суров петрол. Но според значителен брой експерти, Ортанизацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, между които и Русия, отказват да добиват повече от това, което беше съгласувано през миналата година – допълнителните 400 000 барела дневно.

Предвид всички тези фактори, множество анализатори очакват съвсем скоро цените на суровия петрол да надхвърлят 90 долара за барел, а дори и бариерата от 100 долара. Нещо, което само преди няколко месеца, изглеждаше невъзможно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"