fbpx

Милионери предложиха глобален данък богатство

Група милионери призовават да се обложат най-богатите, за да се финансират ваксините и борбата с бедността, информира RFI.

Множество международни организации, между които неправителствените Oxfam и „Патриотични милионери“ – организация на заможни американци, участват в този призив, който беше обявен на 19 януари по време на Международния икономически форум в Давос.  Тази година той се провежда on-line поради пандемията Ковид-19.

В това отворено писмо над 100 милионера филантропи предлагат, в името на борбата срещу неравенствата, всяка страна да изиска от най-богатите си граждани да платят своята справедлива част. Тяхната цел: да се обложат най-богатите, които спечелиха много пари по време на пандемията.

Според доклад на Oxfam, богатството на милиардерите се е увеличило през последните 19 месеца в същия размер, както в предходните 10 години, докато останалата част от света е обедняла. От началото на пандемията 160 млн. души са изпаднали в условията на крайна бедност.

Тяхното предложение е да се въведе годишен данък от 2% за хората, които притежават повече от 5 млн. долара, 3% за тези с над 50 млн. долара и 5% за тези с над 1 млрд. долара. Това би донесло ежегодно 2 520 млрд. долара.

Този данък би позволил да се пребори бедността и да се ваксинира планетата срещу Ковид-19. Той също така би могъл да се използва за предотвратяването на бъдещи пандемии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"