fbpx

Столичната управа готова да слага солари на общински покриви

От Столична община са изразили готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

Това е станало ясно от срещата на столичния кмет Фандъкова с вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов.

София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони“, е заявил зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Подготвени са две зони (център и широк център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите на ФПЧ.

Министър Сандов е споделил, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

Той е отбелязал още, че ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините. Обсъдени са били спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

Сандов е информирал още, че че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха.

Било е подчертано, че разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка министърът е отправил препоръка към СО да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите. „Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране“, е уверила от своя страна Фандъкова.

Министър Сандов е информирал кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение, внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите „Бенковски“, „Драгалевци“, „Кръстова вада – Изток“, „Обеля“, „Симеоново“ и „Суходол“, както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец.

Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП „Околна среда 2014-2020“ със срок за изпълнение декември 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"