fbpx

Германската икономика върви към рецесия, предупреди Бундесбанк

германия, немски флаг

Рисковете в германската финансова система нарастват, тъй като икономиката върви към рецесия и се бори с нарастващите лихвени проценти и главоломно високите цени на енергията, но няма да има корекции на жилищния пазар, се посочва изявление на Бундесбанк, цитирано от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа е сред най-губещите от войната на Русия в Украйна поради прекомерната си зависимост от руския газ и сега икономиката ще претърпи значителен спад, започващ през четвъртото тримесечие на 2022 г.

„Макрофинансовата среда се влоши значително. Големите рискове от спад остават“, казва Бундесбанк в Преглед на финансовата стабилност.

Нарастващите разходи, отчасти функция на по-високите лихви на Европейската централна банка, ограничават финансовата свобода на домакинствата и предприятията и това увеличава бъдещия кредитен риск.

Все пак Бундесбанк не очаква значителна корекция в цените на жилищата, които в миналото бяха с 15% до 40% надценени.

Като цяло цените на жилищата продължават да растат, макар и с по-бавни темпове, без да има няма признаци за сериозен спад в цените на недвижимите имоти“, изтъква вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух.

Въпреки спада Бундесбанк твърди, че все още не е време финансовият регулатор на страната да освободи така наречения антицикличен капиталов буфер – допълнителен капитал, натрупан през по-добри времена, който да бъде използван по време на спад.

Влошаваща се енергийна криза, рязък икономически спад и рязко покачващи се пазарни лихвени проценти могат да поставят германската финансова система под значителен натиск“, добавя банката.

Екстремната нестабилност на цените на енергията рязко увеличи изискванията за обезпечение на централните контрагенти при търговията с деривати, но правителствените мерки смекчиха недостига на ликвидност и общото предлагане на кредити „работи добре“, се казва още в съобщението, цитирано от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"