fbpx

Гибелта на иранския президент повиши цената на петрола

Цените на петрола продължиха да се покачват в понеделник на фона на политическата несигурност в основните страни производителки, след като президентът на Иран загина при катастрофа с хеликоптер, а престолонаследникът на Саудитска Арабия отмени пътуване до Япония, позовавайки се на проблеми със здравето на краля, отбелязва Ройтерс.

Брентът поскъпна с 41 цента, или 0,5%, до 84,39 долара за барел към 06:32 GMT, след като се повиши до 84,43 долара по-рано, най-високата му стойност от 10 май. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за юни се повиши с 23 цента до $80,29 за барел, след като достигна $80,35 по-рано, най-високата стойност от 1 май.

Иранският президент Ебрахим Раиси – хардлайнер, отдавна смятан за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина при катастрофа с хеликоптер в планински терен близо до границата с Азербайджан, потвърдиха официални лица и държавни медии, цитирани от Ройтерс.

В същото време престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отложи посещението си в Япония, планирано да започне в понеделник, поради здравословен проблем с баща му крал Салман, е информирал главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши. Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи в неделя, че 88-годишният крал Салман ще бъде подложен на лечение за възпаление на белите дробове.

Ако здравето на бащата се влошава, това добавя към слоя несигурност, който вече обикаля енергийните пазари тази сутрин след новината, че иранският президент е в неизвестност“, изтъква анализаторът на IG Markets Тони Сикамор. (Припомняме, дълги часове, клед като бе съобщено за инцидента с президентския хеликоптер, данните за състоянието на Раиси бяха оскъдни и нямаше достоверна информация за състоянието му.)

Сикамор добавя, че цените на WTI може да отскочат допълнително към $83,50, след като се повишат над 200-дневната пълзяща средна от $80,02.

Мисля, че има достатъчно причини това да се случи, още повече, когато вземете предвид мерките за имотния пазар в Китай, обявени миналата седмица, включително облекчаване на ипотечните правила, намаляване на депозитите и закупуване на непродадени жилища“, каза Сикамор.

Brent приключи предходната седмица с около 1% ръст, което е първият му седмичен ръст от три седмици, докато WTI се повиши с 2% поради подобрени икономически показатели от САЩ и Китай, най-големите потребители на петрол в света, припомня Ройтерс.

Въпреки нестабилността в региона обаче цените на петрола се промениха съвсем леко.

Пазарът на петрол остава до голяма степен обвързан от диапазона и без какъвто и да е свеж катализатор вероятно ще трябва да изчакаме яснота около политиката за добив на ОПЕК+, за да излезем от този диапазон“, обяснява Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING., цитиран от агенцията. ОПЕК+ трябва да проведе своята среща на 1 юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"