fbpx

Goldman Sachs понижава прогнозата си за цената на петрола през 2025-та

Goldman Sachs понижава средната си прогноза за петрола Brent за 2025 г. до 77 долара за барел от 82 долара, добавяйки, че по-високите петролни запаси и слабото търсене от Китай се очаква да повлияят негативно на пазара, съобщава Ройтерс.

Банката също така намалява диапазона на прогнозите за цените на Brent за 2025 г. с $5 за барел до $70-$85.

Рисковете за нашия диапазон от $70-85 се изкривяват в посока надолу, като се има предвид големият свободен капацитет, потенциалните търговски напрежения и възможността ОПЕК да отмени напълно допълнителните съкращения през 2025 г.“, уточнява финансовата институция, цитирана от Ройтерс.

Припомня се, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия – обединени в ОПЕК+ – приложиха серия от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепят пазара, повечето от които са в сила до края на 2025 г. На първи август ОПЕК+ потвърди план за започване от октомври на процес по спиране на най-новия ангажимент за съкращения от 2,2 милиона барела на ден (bpd), с уговорката, че може да бъде спрян или отменен, ако е необходимо.

ОПЕК в месечен доклад прогнозира, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,11 милиона барела на ден през 2024 г., което е по-малко от растежа от 2,25 милиона барела на ден, очакван миналия месец.

Преди седмица Morgan Stanley понижи прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол за 2024 г., главно поради по-бавния икономически растеж на Китай, повишеното използване на електрически превозни средства там и увеличаването на броя на камионите в Китай, задвижвани от втечнен природен газ (LNG).

За сравнение, прогнозата на JP Morgan за 2025 година е 75 долара за барел, на Citi Research – 60, на Barclays – 90.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"