fbpx

Големият риск: Европа на две скорости при развитието на ВЕИ

Центърът за изследване на демокрацията представя акцентите от анализа на един от най-престижните европейски енергийни институти, EMBER…

1. Вятърната и слънчевата енергия представляват най-големият източник на електроенергия в ЕС през 2022 г., като заедно съставляват 22,3% от електроенергийния микс на Европа. За първа година те изпреварват електроцентралите на природен газ, въглища и ядрена енергия като най-големите производители на електроенергия.

2. Две едновременни кризи на енергийните доставки засегнаха енергийната система на Европа през 2022 г, но ВЕИ източниците смекчиха частично въздействието им.

  • Невиждана досега суша доведе до най-ниското равнище на производство на електроенергия от водноелектрическите централи от 2000 г. насам. Сушата доведе също до неочаквани аварии в ядрените централи на Франция.
  • Спирането на газовите доставки от Русия доведе до голям недостиг при потреблението на газ в електроенергийния сектор (185 ТВтч). Пет шести от дефицита беше компенсиран от вятърните и фотоволтаичните централи, което в същото време натисна търсенето на газ надолу. За съжаление останалата една шеста част от недостига беше покрита чрез изгаряне на повече въглища.

3. Въглищната електроенергия в Европа намалява. Въпреки очакванията, не се наблюдаваше значително преминаване от газ към въглища. Производството на електроенергия от въглища даже намаля през последното тримесечие на 2022 г., като се отчита спад от 6% (-9,6 TWh) от септември до декември в сравнение със същия период на 2021 г. 26-те въглищни топлоелектрически централи, върнати в режим на аварийна готовност са работили при едва 18% средно натоварване през четвъртото тримесечие на 2022 г. и са добавили общо под 1% към производството на въглища в ЕС през 2022 г. Въпреки вноса на 22 милиона тона допълнителни въглища през 2022 г., ЕС е използвал само една трета от тях. Най-окуражаващото е, че страните членки на ЕС с изключение на България продължават да подкрепят постепенното премахване на въглища, както и преди кризата.

4. Бум в използването на слънчевата енергия. Производството на електроенергия от фотоволтаични централи преживя невиждан ръст, тъй като в условията на галопиращи цени, домакинствата и бизнесът се възползваха от пазарните условия да ускорят инвестициите в сектора. През 2022 г. използването на слънчевата енергия отбеляза ръст от 24%. Нидерландия генерира 14% от електроенергията си от слънцето и изпреварва предишния лидер Испания. За този изключителене успех допринесе и фактът, че над един милион холандски потребители вече участват в енергийни кооперативи, а производството на електроенергия става все по-децентрализирано.

5. Предизвикателствата пред слънчевата енергия остават. Процедурите за издаване на разрешителни за строителство на фотоволтаични централи остават почти два пъти по-дълги, отколкото би трябвало да бъдат съгласно новите правила, които предвижда стратегическата европейска инициатива, RЕPowerEU.

Анализът на EMBER подчертава лошите практики и непрозрачни процеси на местните мрежови оператори в държавите членки, които възпрепятстват по-бързото присъединяване на фотоволтаични мощности към мрежата.

6. Големият риск е Европа на две скорости при развитието на ВЕИ. Десетте държави на дъното по дял на ВЕИ са от Източна Европа (+Франция). Десетте държави лидери по дял ВЕИ са западноевропейски (+Гърция). EMBER препоръчва усилията на ЕК за насърчаване на ВЕИ да са насочени към Източна Европа.

7. Намаляването на потреблението на електроенергия през 2022 г. остава много въпросителни. През четвъртото тримесечие се наблюдава значително намаление със 7,9% на потреблението на електроенергия в сравнение с предходната година. Тази тенденция се наблюдава в цяла Европа. Понижението може да се отдаде на сложна гама от фактори: топлото време, спестявания от страна на потребителите, предизвикано от повишението на цените и мерки за солидарност, повишената енергийна ефективност и задължителните съкращения в промишленото потребление (които ще се прилагат само до март 2023 г.). Повечето от тези фактори са временни и ще видим възстановяване на търсенето, но кога и с колко, не е ясно. Като цяло се ото електрифициране на отоплението, транспорта и някои индустриални процеси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"