fbpx

И без връзката с Гърция започваме да получаваме пълни обеми азерски газ

България не зависи от строящата се газова връзка с Гърция, за да получава пълните обеми природен газ от Азербайджан. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков. Той заяви, че от първи юли значително по-евтиният азерския газ ще бъде доставян у нас в целия си договорен обем, който е 1 млрд. куб. метра годишно. Припомняме, Баку нееднократно е заявявал, че са готови да увеличават доставките на базата на дългосрочни договори.

Междувременно става ясно, че за периода януари-април 2022 г. Азербайджан е произвел 15,7 милиарда кубически метра природен газ в сравнение с 13,8 милиарда кубически метра през същия период на 2021 година. Това е съобщил в Туитър министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, цитиран от Trend.az. Това означава, че производството на природен газ в Азербайджан се е увеличило с 13,76 процента на годишна база.

Износът на газ нараснал от 6,5 милиарда кубически метра през първите четири месеца на 2021 г. до 7,6 милиарда кубически метра през същия период на 2022 г., което е с 16,9 процента повече на годишна база.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"