fbpx

Завод за ел-велосипеди край Пловдив ще произвежда 300 хил. бр. годишно за износ

„Пиерер & Макском Мобилити“ ООД получиха сертификат за инвестиция клас А от министър Даниел Лорер за инвестиционния си проект „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в село Бенковски, община Марица.

Проектът на българо–австрийското дружество е за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства, който ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона“. Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв., а в периода на осъществяването й ще бъдат разкрити 1 000 нови работни места.

По думите на Лорер с тази инвестиция България ще излезе сред челните  места в Европа по производство на електрически велосипеди. Държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната, като българският експорт достига месечен рекорд през март, изтъкна министърът.

С този проект за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (3 проекта – клас  А и 2 проекта – клас Б). Общата стойност на планираните инвестиции е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Лорер изтъкна още, че по предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на настоящата година са в размер на 408.1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на 2021г.

Инвестиционният проект на Макском и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия предвижда създаване на ново предприятие, посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 000 кв.м. и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно. Предвидено е произведените велосипеди да се реализират 100% чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna, сочи информацията на Министерството на иновациите и растежа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"