И у нас привилегии за ваксинирани и преболедували ковид

И у нас привилегии за ваксинирани и преболедували ковид

Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса„.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, в коментар за влизащите в сила от днес ограничения в София и мерките на национално ниво, които ще бъдат обявени утре.

По думите й една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. Проф. Христова припомни, че такава е линията, която се налага в Западна Европа – санитарни разрешителни и „зелени“ паспорти.

Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно„, обясни директорът на НЦЗПБ.

За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково„, отбелязва още Христова.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"