fbpx

КНСБ иска спешно увеличаване прага на бедност и 700 лв. минимална заплата

По време на среща с ръководството на БСП от КНСБ представиха 13 мерки, насочени за подпомагане на домакинствата и бизнеса.

На първо място Пламен Димитров посочи необходимостта от спешни компенсации на предприятия и домакинства, „заради ненормално високите цени на тока и на газа към всички бизнеси“.

За нас е важно освен предприятията да бъдат компенсирани и домакинствата, независимо че те са на регулирания паза“, допълни той, като посочи, че регулярното проучване на КНСБ установява сериозен ръст на някои на цените на продукти от първа необходимост, цитирайки 50-процентното увеличаване цената на олиото.

От КНСБ настояват да се актуализира прагът на бедност час по-скоро. Отчитайки инфлационните фактори, прагът на бедност трябва да бъде 460 лева и от синдиката настояват да се въведе още от 1 декември с решение на Министерския съвет. Димитров посочи, че това може да стане и без парламент и новите коефициенти в системата за социално подпомагане да бъдат приложени към него.

Сред акцентите в мерките на синдиката е и изискването още от 1 ноември да се увеличи минималната работна заплата, която да стане 700 лева, при сегашните 650 лв. От КНСБ искат още от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лева.

Най-централният въпрос за нас са доходите, заяви президентът на КНСБ. Относно бюджета за 2022 г. от синдиката смятат, че е възможно увеличение на средните доходи с 12-13 процента годишно и изпреварващо увеличение на минималната работна заплата със 17-18 процента.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"