fbpx

И у нас зеленият сертификат може да стане пропуск за влизане в обекти

Обмисля се въвеждане на режим за влизане в определин обекти у нас, примерно заведенията. Това става ясно от коментар на здравния министър Стойчо Кацаров пред бТВ.

По думите му, скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в заведения. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им.

„Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни“, изтъква Кацаров.

Относно ваксинацията министърът споделя, че се търсят всякакви възможности, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират заради правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието на министерството е „Направете го за себе си“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"