fbpx

ICGB сключи договор за свободния капацитет на интерконектора с Гърция

Проектната компания ICGB, отговаряща за реализацията на интерконектора Гърция-България, е най-новият оператор на платформата PRISMA.

От ICGB съобщават, че са подписали договор с PRISMA European Capacity Platform GmbH – водеща европейска търговска платформа за предлагане на капацитет, което според компанията е ключов етап в подготовката за пускането на газопровода в търговска експлоатация.

Припомняме, в момента строежът на интерконектора е в пореден етап на забавяне, като според последните ангажименти на проектаната компания и строителите съоръжението трябва да е готово за експлоатация от 1 юли тази година.

Чрез сключения договор ICGB ще предлага на търг свободния капацитет на интерконектора в точките за междусистемна свързаност с DESFA и TAP в Гърция чрез PRISMA.

По думите на изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева, капацитетът на газопровода IGB е 3 млрд. куб. м./г. в посока от Гърция към България и може да бъде увеличен до 5 млрд. м3/год., което позволява реверсивен пренос на газ, ако има пазарен интерес.

В момента половината от капацитета на интерконектора вече е резервирана – общо 1,57 млрд. куб.м. Четирима от петимата търговци, които са запазили капацитет в тръбата, за първи път стъпват на българския пазар и това ни кара да вярваме, че международният пазарен интерес към проекта ще продължи да расте, особено след старта на търговската експлоатация”, коментира още Георгиева.

Тя информира, че вписването на ICGB като оператор за пренос на природен газ в платформата PRISMA ще позволи на проектната компания да се насочи и към нови пазари, което допълнително ще засили позициите на България на енергийната карта на региона.

В момента PRISMA свързва общо 19 пазара и работи с над 40 инфраструктурни оператора. Платформата оперира с над 660 търговци, което позволява на преносните оператори да предлагат своите продукти на пазара по прозрачен и недискриминационен начин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"