fbpx

„Зелената“ инфлация ще вдига енергийните цени и през 2022-ра

Ръстът на цените на енергийните пазари през 2022 година – обусловен от засилващото се присъствие на ESG* в дневния ред на обществото, ще продължи. Трендът на декарбонизация и съпътстващото все по-голямо търсене на енергоносители само ще засили темповете на „зелената“ инфлация, което ще доведе още през второто полугодие до ръст на цените на нефта над 100 долара за барел. Това сочи прогноза на Saxo Bank за 2022 година, цитирана от ТАСС.

Глобалното икономическо възстановяване от пандемията през 2021 г. доведе до рекордни цени на петрола и газа. „Годините на изобилно предлагане при стабилни цени доведоха до намаляване на инвестициите в ново производство и след като избухна растежът след пандемията, беше трудно предлагането да се справи с него“, обяснява Оле Хансен, ръководител на отдела за стратегии за стоковите пазари в Saxo Bank.

Според него основанията за „зелена“ инфлация ще продължат и тази година. „Нарастващото търсене и цените на суровините, необходими за подкрепа на зеления преход, ще бъдат посрещнати от нееластично предлагане, резултат от принципи, обусловени от ESG, които забраняват на определени нвеститори и банки да подкрепят проекти, свързани с добив и сондажи“, коментира Хансен.

Прогнозите му са, че и през тази година напрежението ще се запази, както и ръстът на цените.

Хансен предупреждава, че на европейския газов пазар прогнозната структура на цените ще обуслови продължаване на проблемите, които ще се отразят на потребителите и промишлените предприятия в целия континент.

Експертът обръща внимание, че газовите фючърси TTF за доставка през февруари 2023 година се търгуват само с 10% под текущите цени, което е четири пъти повече от средния дългосрочен показател.

А ситуацията на нефтения пазар е още по-тежка в сравнение с 2021, смята Хансен. Причината отново е, че не всички производители имат възможност на увеличат добива, в това число и част от страните от ОПЕК+.

Вероятно нефтеният пазар предстои да се сблъска с години на недофинансиране, след като големи нефтени компании изгубят интереса си към значими проекти както заради несигурността в дългосрочен план, така и заради кредитните ограничения, наложени на банки и инвеститори заради голямото внимание към ESG и зелената трансформация“, отбелязва още експертът на Saxo Bank.

Въпреки прогнозите, че първите месеци на 2022 г. може да покажат излишък на доставките на петролния пазар, Хансен обръща внимание на изчерпването на производствените мощности в света.

*Eкологично, социално и корпоративно управление




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"