fbpx

Икономията на енергия – първа стъпка към енергийното отрезвяване

Разбирането за енергийното отрезвяване (намаляване на потреблението на енергия чрез промяната на начина на живот и извършването на дълбоки социални преобразивянаия) все повече се налага в западните страни. В условията на остра енергийна криза много страни предприемат мерки за намаляване на потреблението си, пише RFI*.

Германия, най-големият европейски консуматор, но и най-зависима от руския газ, беше първата, която въведе стимули за облекчаване на потреблението. Някои от тях са въвеждането на евтини влакове, за да се намали използването на автомобилите и въвеждане на мерки във федералната администрация с цел да се даде добър пример на населението. В държавните служби климатикът беше намален от 260С на 220С. По тези стъпки вървят и Дания, която внася руски газ през Германия, както и Испания и Япония.

През това лято японските компании ще облекчат най-скромните семейства, като им предоставят допълнителни точки за намаляване на сметката. В областта на спестяване на енергия западните страни имат богат опит. Те показаха какво трябва да се направи след петролния шок през 1973 година. Не толкова отдавна, след цунамито във Фукушима през 2011 г. и спирането на голяма част от ядрения ѝ парк, Япония успя да избегне голямата криза като намали потреблението с 15%.

Целта на тези ограничения е да се гарантира снабдяването през зимата

Голямата опасност е Русия да не спре газовото кранче за Европа. Според Берлин, това може да стане още на 11 юли по време на редовната профилактика на газопровода Северен поток. В този смисъл изразходването на по-малко енергия предоставя възможност да се управлява дефицита. Това означава да се влезе във военновременна икономика с отказ от нещата, които не са от първа необходимост с цел да се избегне заплахата от режим. Тези временни извънредни мерки могат да бъдат добре приети и разбрани, защото в крайна сметка работят за каузата на покупателната способност.

Това е първата крачка към енергийното отрезвяване, но все още не означава промяна на модела. Европа е поела задължението да намали с 10% потреблението си до 2030 г. в сравнение с 2020 година. Тази политика изисква дългосрочни инвестиции и ясна и честна комуникация за промените в поведението, които налага енергийното отрезвяване.

Готвят ли се предприятията за промяна в начина на мислене?

Някои предприятия са в челото на процеса и вече виждат дейността си с изразходване на по-малко енергия. Но те трябва да отидат по-далече от простите мерки за икономия. Те трябва да мислят за това, което произвеждат, да се вписват в кръговата икономика на рециклиране, да разглеждат възможностите да релокализация. Осъществяването на тази революция не винаги е съвместимо с действащите правила на пазарната икономика. Амортизационните отчисления за една инвестиция трябва да бъдат направени най-много за 10 години според счетоводните норми.

За да се премине към енергийно отрезвяване, трябва по-скоро да се заложи на 15-годишни амортизации. Ето защо днес предриятията настояват новите екологични изисквания да бъдат вземани под внимание. Във Франция 84 ръководители на предприятия излязоха през уикенда с общ документ за преминаване от „спешно отрезвяване към организирано отрезвяване“. Към момента френското правителство е на етап на провежане на консултации. Миналата седмица беше създадена работна група с участието на публичния и частния сектор.

От гледна точка на властта, приоритет е защитата на покупателната способност

Дори не става въпрос за икономия на енергия. Трудно е да обясниш на французите, че трябва да изразходват по-малко гориво, когато се готвят да се качат на колата или на самолета, за да отидат на почивка. Така че още сме много далече от изискванията за енергийно отрезвяване и от определянето на начините за постигането му.

Сред обмисляните мерки е изграждането на по-малки жилища, които да бъдат по-лесно отоплявани или намаляването на скоростта на пътя. Те обаче ще разтърсят радикално ежедневието на домакинствата. Изискват се много усилия за убеждаване, за да се избегне отхвърлянето им. Всички все още добре си спомнят движението на „жълтите жилетки“, което възникна като реакция срещу въведената екологична такса върху горивата.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"