fbpx

Инфлацията като пастата за зъби – веднъж излязла от тубата…

Инфлацията вече достигна двуцифрени нива в много страни от еврозоната. Валутният съюз е изправен пред опасността от по-голямо от предвиденото покачване на потребителските цени през следващите години, пише в свой анализ Capital.fr*.

Инфлацията е като пастата за зъби. Веднъж излязла от тубата, е много трудно да бъде върната обратно. На годишна база тя достигна 6% във Франция, 8% в Германия, 9% във Великобритания, 10% в Испания и дори 20% в балтийските страни. Темпът на нарастването на потребителските цени е още по-голям. Много икономисти очакват, че ще има прогресивен спад. Засега обаче инфлацията през следващите години може да остане по-висока от предвижданото.

Ръстът на инфлацията започна през 2021 г. и отчасти има „конюнктурен характер“, казва икономистът Марк Туати. Той освен всичко друго се дължи и на последиците от войната в Украйна, които „ще продължат да се отразяват на движението на цените до есента“. Инфлацията се надува също така и от ръста на държавния дълг, предизвикан от големите държави като отговор на Ковид-кризата и пускането печатниците за пари на пълни обороти от големите централни банки.

„Инфлацията стана неконтролируема, но шокът върху потреблението би трябвало да я възпре“

Следвахме погрешно пристрастяването към този наркотик прекалено дълго време“, разкрива икономистът, за когото инфлацията се е превърнала в неконтролируема. Все пак той очаква известна дезинфлация (спад на темпа на повишаването на потребителските цени, което не трябва да бъде обърквано с дефлацията – намаляване на цените). Защото в противен случай спадът в потреблението на домакинствата ще доведе до „срив“ в икономическия растеж.

Защо има опасност инфлацията да остане висока през следващите години

Европейският съюз и другите големи икономики залагат на зелената икономика, но „това е структурно инфлационистка политика“, подчертава Марк Туати, защото да искаш да развиваш зелена енергетика или да замениш колите с двигатели с вътрешно горене с електрически е нещо, което „ще струва по-скъпо“.

Освен това Ковид-кризата благоприятства определен процес на релокализация. „Като се има предвид, че производствените разходи във Франциия и в еврозоната са по-високи отколкото в Китай, това също е инфлационен фактор“, обяснява експертът.

Накрая трябва да следим внимателно движението на доходите на домакинствата. Всъщност, ако се отприщи цикълът цени/заплати (заради високата инфлация домакинствата могат да получат по-високи обезщетения, което от своя страна може да повиши потребителските цени, т.е. ще изпаднем в порочен кръг), това също ще бъде инфлационен фактор.

Евентуален икономически катаклизъм ще бетонира инфлацията

Има опасност инфлацията през следващите години да остане по-висока от предвиденото. „Евентуален икономически катаклизъм (тежка световна рецесия) ще доведе до рязко повишаване на потребителските цени и съответно на инфлацията“, обяснява Марк Туати. Той пояснява, че „срив в еврозоната ще прати еврото в ада, което ще се прояви чрез внесена инфлация (еврото ще се обезцени спрямо другите основни валути, стоките закупени в другите страни механично ще се оскъпят)“.

Историята показва, че високата инфлация е „явление, което винаги завършва зле“, припомня Туати. „Когато се опитваме да я възпрем, страдаме. Но по-добре да си причиним малко болка сега, отколкото силна болка по-късно“, т.е. трябва да хванем бика за рогата…

Ето, че сме предупредени.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"