fbpx

Индустриалната политика не е вълшебно лекарство срещу бавен растеж

Анализът е от блога на Международния валутен фонд…

Много страни засилват индустриалната политика, за да стимулират иновациите в определени сектори с надеждата да възобновят производителността и дългосрочния растеж, на фона на опасения за сигурността. Мащабни инициативи изникват по целия свят, като Закона за CHIPS и науката на Съединените щати, който ще финансира национални изследвания и производство на полупроводници, Индустриалния план на Европейския съюз за Зелена сделка, който подкрепя прехода на блока към климатична неутралност, Новата посока на Икономика и индустриална политика в Япония или Законът за K-Chips в Корея, заедно с дългогодишни политики в нововъзникващи пазарни икономики като Китай.

Индустриалната политика, при която правителствата подкрепят отделни сектори, може да стимулира иновациите, ако се провежда правилно. Но постигането на правилния баланс е решаващо съображение, тъй като историята е пълна с предупредителни примери за политически грешки, високи фискални разходи и негативни ефекти в други страни.

Това обръщане в момента към индустриалната политика за подкрепа на иновациите в конкретни сектори и технологии не е магически куршум, както се вижда от фискалния монитор на МВФ от април 2024 г. Вместо това, добре разработените фискални политики, които подкрепят иновациите и разпространението на технологии в по-широк план, с акцент върху фундаменталните изследвания, които формират основата на приложните иновации, могат да доведат до по-висок растеж в страните и да ускорят прехода към по-екологична и по-дигитална икономика.

Оценката на фонда за това как фискалната подкрепа за иновациите трябва да бъде насочена към конкретни сектори показва, че преследването на такива политики генерира печалби в производителността и благосъстоянието само при строги условия:

  • Когато целевите сектори генерират измерими социални ползи, като например по-ниски въглеродни емисии или по-голямо разпространение на знания към други сектори;
  • Когато политиките не дискриминират чуждестранните фирми;
  • Когато правителството има силен капацитет да администрира и прилага такава политика.

Повечето индустриални политики разчитат до голяма степен на скъпи субсидии или данъчни облекчения, които могат да бъдат пагубни за производителността и благосъстоянието, ако не бъдат ефективно насочени. Това често се случва, например когато субсидиите са погрешно насочени към политически свързани сектори (болдът е на редактора). В допълнение, дискриминацията срещу чуждестранни фирми може да се окаже самоунищожителна, тъй като подобни политики могат да предизвикат скъпи ответни мерки и повечето страни – дори големи развити икономики – разчитат на иновации, направени другаде.

В някои случаи индустриалната политика може да бъде оправдана, като например когато подкрепя сектори, които генерират силно разпространение на знания към местната икономика (например в производството на полупроводници). Друг важен случай на употреба е стимулирането на зелени иновации – достигането на нетни нулеви емисии ще изисква технологии, които все още не съществуват. Но субсидиите за зелени иновации трябва да бъдат прозрачни, фокусирани върху екологични цели и допълнени от стабилно ценообразуване на въглеродните емисии, за да се минимизират фискалните разходи.

В по-общ план правителствата, които прилагат индустриални политики, трябва да инвестират в технически капацитет, да пренастройват подкрепата при промяна на условията и да действат в съответствие с отворените и конкурентни пазари. Те трябва да разработят политика с оглед избягване на разточителни разходи и протекционистични мерки, които биха могли допълнително да фрагментират световната търговия.

Микс от политики в подкрепа на иновациите

Технологично напредналите икономики би било добре да изберат комбинация от политики, която подкрепя иновациите в по-широк план, особено защото фундаменталните изследвания с широко приложение обикновено не са достатъчно финансирани.

Разходоефективен начин за стимулиране на иновациите и растежа е прилагането на допълнителна комбинация от публично финансиране за фундаментални изследвания, грантове за научноизследователска и развойна дейност за иновативни стартиращи фирми и данъчни стимули за насърчаване на приложни иновации във фирмите. Ние изчисляваме, че увеличаването на разходите за тези политики с 0,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт – или около 50 процента от текущото ниво в икономиките на ОИСР – може да повиши БВП с до 2 процента за средно развитата икономика. Това ниво на разходи за иновации може дори да намали съотношението дълг/БВП в дългосрочен план.

Но дизайнът има значение. Безвъзмездните средства са най-полезни, ако са насочени към по-ранни етапи от жизнения цикъл на иновациите, например, докато данъчните стимули трябва да са лесни за достъп, ако искат да облагодетелстват повече от големите установени фирми.

Въпреки че подкрепата за иновациите може да се изплати в дългосрочен план, държавите с ограничено фискално пространство може да се наложи да пренасочат приоритетите на други разходи и да съберат повече приходи в краткосрочен план.

Приоритетите са различни за по-малко технологично напредналите страни. Техните правителства могат да получат по-големи дивиденти от производителността с политики, които насърчават разпространението на технологии, разработени другаде. Но те трябва да инвестират в човешки капитал и стратегическа инфраструктура, за да се възползват напълно от притока на технологии.

От решаващо значение за всички държави за ускоряване на зелените и цифрови трансформации и постигане на по-проспериращо бъдеще са по-тясното международно сътрудничество и по-големият обмен на знания. Насочените към себе си политики намаляват иновативния потенциал на света и забавят разпространението на технологии, особено в страните, които се нуждаят най-много от тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"