fbpx

Инфлацията може само да забави трупащото се световно богатство на домакинствата

Световното богатство на домакинствата нарасна до исторически равнища през миналата година. Съединените щати и Китай бяха двигателите на тази тенденция, която обаче беше прекъсната от инфлацията и опасенията за състоянието на икономиката.

Определено 2021 беше изключителна година. Поради особено благоприятни икономически условия богатството на домакинствата нарасна с много висок темп (+9,8%), за да достигне 463 567 милиарда долара, според изданието от 2022 г. на Креди Сюис „Доклад за глобалното богатство“, пише Les echos.

Това е доста над средния годишен ръст от 6,6%, регистриран от началото на века“, подчертават авторите на изследването. Домакинствата се възползваха едновременно от възстановяването на икономиката след края на Ковид-кризата, от изключително благоприятната ситуация на пазарите, от покачването на цените на недвижимите имоти и всичко това съпътствано от сравнително доста ниската инфлация.

Всички тези обстоятелства коренно се обърнаха от началото на 2022 г. Впреки това, от Креди Сюис смятат, че подобна тенденция ще остане по-скоро изключение. Докладът измерва богатството въз основа спестяванията на домакинствата, финансовите и нефинансовите активи (главно недвижими имоти).

Начело са САЩ и Китай

Ако разгледаме изследването в детайли ще видим, че Съединените щати са били най-мощният двигател на нарастването на богатството през миналата година. В края на 2021 г. домакинствата в зона Северна Америка (според разбивката на Credit Suisse) са „спечелили“ активи на стойност повече от 21 000 милиарда долара (+ 15,5% за една година, довеждайки общата сума до 158 000 милиарда долара), което представлява половината от богатството в целия свят. Темпът на нарастване е също много силен в Китай (+15,1%) и Индия (+12%), където богатството на домакинствата достига съответно 85 107 милиарда долара и 14 225 милиарда долара.

Със 106 330 милиарда долара богатство Европа се явява втората най-богата зона в света, но темпът на нарастване и по-малък, „само“ 1 573 милиарда долара повече през годината (+1,5 %). Това отчасти се дължи на метода на изчисление, използван от Credit Suisse: всички активи се измерват в долари, а еврото отбеляза спад спрямо американската валута, което води до неблагоприятно изкривяване на изчисленията.

Друга илюстрация на тези тенденции е, че според Креди Сюиз, в края на 2021 г. броят на милионерите (в долари) в света е 62 483 (от тях малко под една трета са в Съединените щати), с 5 168 повече от предходната година. „Свръхбогатите“ (повече от 100 милиона долара) обаче са много по-малко (84 490 души в света). Според Креди Сюиз, 7 070 пълнолетни лица притежават повече от 500 милиона долара.

Богатство, което трудно може да бъде оценено

Ситуацията ще стане по-сложна през следващите години поради инфлацията, която обикновено върви ръка за ръка със спад на пазарите на акции и облигации, което от своя страна може да доведе до обезценяване на активите. Друга опасност е забавянето на икономическия растеж и дори опасността от рецесия, която скоро може да удари някои от големите страни.

Това обаче не е достатъчно, за да намали оптимизма на швейцарската банка. „През 2022 г. и 2023 г. е много вероятно основните тенденции от 2021 г. да се обърнат“ признават от банката, но „нашата петгодишна прогноза е богатството да продължи да расте“. Креди Сюис очаква „общо увеличение от 169 000 милиарда долара в края на 2026 г., което означава ръст от 36% за периода“.

Това богатство ще бъде трудно оценено от европейските банки, тъй като растежът ще е особено видим в развиващите се страни. „През следващите пет години прогнозираме средно годишно увеличение на богатството от 13,1% в страните с ниски доходи“, казват авторите на изследването. В „развитите“ нации растежът за периода ще бъде само 4,2%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"