fbpx

Инфлацията в Турция с 20-годишен рекорд

Годишната инфлация в Турция скочи до 69,97% през април, което е над прогнозата и е най-високата стойност от две десетилетия, като сред причините се отчитат конфликтът между Русия и Украйна и нарастващите цени на енергията и суровините след миналогодишния срив на лирата, съобщава Ройтерс.

Спадът на валутата беше предизвикан от цикъл на облкчаване с 500 базисни пункта, който започна миналия септември под натиска на президента Тайип Ердоган, довеждайки до продължителен скок на потребителските цени.

На месец потребителските цени са се повишили със 7,25%, съобщава Турският статистически институт, цитиран от агенцията. Годишната инфлация на потребителските цени се предвиждаше да бъде 68%.

Ръстът на потребителските цени се дължи на скок от 105,9% в транспортния сектор, който включва цените на енергията и 89,1% скок на цените на храните и безалкохолните напитки, сочат още данните.

Месечно цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 13,38%, а цените на жилищата се повишиха със 7,43%.

Правителството заявява, че инфлацията ще попадне в рамките на новата му икономическа програма, която дава приоритет на ниските лихвени проценти за стимулиране на производството и износа с цел постигане на излишък по текущата сметка.

Икономисти обаче смятат, че инфлацията ще остане висока до края на 2022 г. поради войната в Украйна, като средната оценка на инфлацията в края на годината е 52%. Дефицитът по текущата сметка също се увеличи рязко в началото на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"