fbpx

Shell с рекордна печалба за тримесечието

Shell отчете рекордна печалба за първото тримесечие от 9,13 милиарда долара, стимулирана от по-високите цени на петрола и газа, огромните печалби от рафиниране и силното представяне на нейното търговско подразделение, съобщава Ройтерс.

Последна от енергийните компании, които отчитат резултати, Shell се присъединява към съперниците в сектора, включително BP и TotalEnergies, в реализирането на големи печалби от нестабилността на цените на суровините, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

Компанята надмина предишните си най-високи тримесечни печалби, регистрирани през 2008 г., дори след като записа спад от 3,9 милиарда долара след облагане с данъци в резултат на решението си да прекрати дейността си в Русия, както и прекратяването на търговията с петрол и газ с Русия.

Акциите на Shell поскъпнаха с 3,3% в началото на търговията, надминавайки покачването от 1,8% на индекса на нефтените и газовите компании.

До края на тази година Shell заяви, че ще спре всичките си дългосрочни покупки на руски суров петрол, с изключение на два договора с „малък, независим руски производител“, който не се посочва.

Договорите за внос на рафинирани петролни продукти от Русия също ще приключат, като все още има действащи дългосрочни договори за закупуване на руски втечнен природен газ (LNG).

Shell, най-големият търговец на втечнен природен газ в света, заявява, че продажбите са нараснали с 9% през тримесечието до 18,3 милиона тона. LNG се разглежда като решаващ за прекратяване на зависимостта на Европа от руския тръбопроводен газ.

Shell поддържа 1 милиард долара руски активи в баланса си, включително бензиностанции, завод за смазочни материали и бъдещи дивиденти от своя дял в проекта за втечнен природен газ Сахалин-2, съобщават още от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"