fbpx

Инвеститорите са готови да „наводнят“ Украйна, твърди шефът на BlackRock

Собственикът на BlackRock твърди, че е готов да инвестира масивно в Украйна, за да подпомогне за възстановяването на страната, пише Capital.fr.

Инвеститорите ще „наводнят“ Украйна след войната с Русия, убеден е Лари Финк, шеф на американския гигант за управление на активи BlackRock, изтъквайки, че страната може да се превърне в „доказателство за силата на капитализма пред останалия свят“.

Ако войната приключи „сравнително скоро“, финансовите ѝ нужди за подпомагане и възстановяване, по негови изчисления, ще се измерват в рамките на 750 милиарда долара.

Тези, които наистина вярват в капиталистическата система, ще наводнят Украйна с капитали“, твърди ръководителят на най-голямата компанията в света за управление на активи. „Не говоря за филантропия. Филантропия ще има много. Но говоря за това, че ако наистина искаме да възстановим Украйна, то тя може да се превърне в истинско доказателство за силата на капитализма за останалата част от света“, коментира той.

Финансовите нужди са за повече от 300 млрд долара

Лари Финк заяви, че е разговарял с Володимир Зеленски, за да изрази интереса на неговата компания към възстановяването на страната. Той също така твърди, че е казал на украинския президент: „Ако ни наемете, ние няма да създадем нови олигарси, а нова Украйна“.

Финансовите нужди за възстановяване на Украйна бяха оценени през септември от Световната банка на 349 милиарда долара, но тези цифри ще бъдат преразгледани значително нагоре през следващите седмици, заяви наскоро ръководителят на отдела на институцията за Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"