fbpx

Иран става член на Шанхайската организация за сътрудничество

Министърът на външните работи на Иран – Хосейн Амир Абдолахиян, е заявил, че процесът на приемане на Иран в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще приключи през месец юли, съобщават trend.az и blacksea-caspia.

Той отбелязва, че Иран ще стане пълноценен член на Шанхайската организация за сътрудничество през юли, когато ще се проведе поредната среща на най-високо равнище на обединението.

ШОС е създадена през юни 2001 г. в Шанхай, където ръководителите на Китай, Русия, Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан се срещат и подписват “Декларация за създаването на Шанхайската организация за сътрудничество”, с която обявяват създаването на нова регионална всестранна организация за сътрудничество.

Задачата на тази организация е засилване на взаимното доверие и добросъседското приятелство на страните-членки на организацията, насърчаване на ефективното сътрудничеството в областта на политиката, икономиката, търговията, техниката, науката, културата, образованието, енергетиката, транспорта, опазването на околната среда и други, полагане усилия за защитата на международния и регионален мир, сигурност и стабилност, както и създаването на демократически справедливи и разумни международни политическо-икономически нови режими. Съответните страни взимат решение бюрото на организацията да бъде в Пекин.

Като създател, китайската страна активно участва във всички дейности в рамките на организацията, предава много творчески предложения и позиции за развитието и разширяването на ШОС, и придава голям принос.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"