fbpx

Иран в готовност да увеличи износа на нефт

петрол цени нефт

Иран е готов в най-кратък срок да увеличи износа си на нефт, за да се стабилизира пазара. За това е заявил министърът на нефта на Ислямската република Джавад Оуджи след 26-тото видеоконферентно заседание на министрите от страните от ОПЕК+, съобщава Blacksea-caspia.

Ислямска Република Иран е готова да увеличи доставките на нефт на световните пазари, колкото се може по-скоро”, изтъква министърът, цитиран от агенция “Shana”.

Основните страни-потребителки трябва да предприемат необходимите действия за поддържане на стабилността и спокойствието на нефтения пазар”, подчертава Оуджи.

Министърът е добавил, че сегашният ръст на цените на нефта зависи от „политическите действия и решения на някои страни, които от една страна въвеждат санкции срещу основни производители на нефт, а от друга предизвикват кризи и войни в различни части на света”.

Оуджи вероятно визира и Иран, и настоящите санкции срещу Русия, като и двете държави са сред най-сериозните производители на петрол. На този фон ОПЕК+ продължава да не увеличава дневните добиви на петрол, въпреки притесненията на пазарите, където сортът Brent поскъпна над 110 долара за барел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"