fbpx

Огромни опашки задръстиха бензиностанциите у нас

Огромни опашки се извиха пред столичните бензиностанции. Шофьори панически пълнят резервоарите си, някои носят и туби. Чакащите коментират появил се неясно откъде слух, че от утре горивата у нас щели да скочат рязко, като се цитират цени от порядъка на 4 лева за литър дизелово гориво.

Официална информация, потвърждаваща това няма, но въздействие на притеснените шофьори вероятно оказва схемата „една жена каза“.

Фючърсите на петрол Brent достигнаха днес връх от 113,94 долара за барел, преди да се понижат до 110,58 долара, което е повишение с $5,61 или 5,3%. Фючърсите на американския суров петрол в Западен Тексас (WTI) достигнаха връх от 112,51 долара за барел и последно поскъпнаха с 5,05 долара, или 4,9%, до 108,46 долара.

Ройтерс коментира, че безмилостното поскъпване на петрола е в отговор на поредицата продажба на руски петролни активи от големи компании и очакванията, че пазарът ще остане с недостиг на предлагане през следващите месеци.

Спиране на търсенето – чрез още по-високи цени – вероятно е единственият механизъм за възстановяване на баланса“, коментират от Goldman Sachs, цитирани от Ройтерс.

Облекчението под формата на повече доставки е малко вероятно в краткосрочен план. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, се придържат към дългосрочния си план за увеличаване на производството само с 400 000 барела на ден.

Въпреки че енергийният сектор не е бил конкретна цел на санкциите срещу Русия, те са насочени към финансови транзакции и банки, което възпрепятства възможностите за износ от Русия, която доставя 4 до 5 милиона барела петрол по целия свят дневно, повече от която и да е нация, различна от Саудитска Арабия.

Пред Клуб Z енергийният експерт Васко Начев коментира, че случващото се е пълно безумие и някой умишлено го прави.

По думите му днес пазарите са затворили на цена от 111 долара за барел, което показва в прав текст, че няма да се поддадат на агресивната политика на Русия. Той е категоричен, че дори това, което виждаме в момента по бензиностанциите – над 3 лв. за литър гориво, е чиста спекулация.

Реалната цена в момента е 2,75 лв. Вече е започнала спекулата и КЗК спи. Това е недопустимо„, заявява Начев пред изданието.

Към това може да добавим и въпросът дали ще има реакция от Комисията за защита на потребителите и ресорния й министър Корнелия Нинова. Днес аналогът на тази комисия в Гърция наложи таван на печалбата, която могат да си начисляват търговците, включително и на горива.

Преди дни от българската петролна и газова асоциация наистина коментираха, че се очаква по-рязък скок на цените на горивата, предизвикан най-вече от факта, че ръстът на цените на световните пазари изпреварва този у нас. Те увериха обаче, че България има големи запаси от горива и няма опасност от дефицит.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"