fbpx

Искаме равен брой разрешителни за българските и турските превозвачи

Транспортният министър Николай Събев иска да се актуализира контингентът разрешителни, разменян ежегодно между България и Турция, като стремежът е той адекватно да посрещне нуждите на превозвачите. Министър Събев настоява за еднакви условия на работа за българските и турските превозвачи.

По време на среща с турския посланик у нсас Айлин Секизкьок, Събев е отправил покана към турската държава за провеждането на среща на ниво министри и посещение на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“. Планира се срещата да се проведе в края на месец януари т.г., като в нея ще участват представители на отговорните институции на двете държави.

“Решени сме да ускорим икономическия растеж на България, като създадем много възможности на транспортната индустрия. Съвместните действия със съседна Турция трябва да осигурят бързо и лесно преминаване през граничните пунктове, както и да гарантират равни възможности пред българските и турски превозвачи”, е заявил министър Събев пред посланика.

По време на разговорите са разгледани параметрите за намаляване на времето за преминаване на тежкотоварни автомобили през граничните пунктове между двете страни. Постигнато е съгласие за разширяването на пропускателния капацитет на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“ и ГКПП „Лесово–Хамзабейли“. Министър Събев увери посланик Айлин Секизкьок, че българската страна ще предложи готови решения на предстоящата среща с турския му колега.

Министър Николай Събев е информирал още посланик Айлин Секизкьок, че България подкрепя изграждането на Ро-Ро терминална линия между пристанище Бургас и пристанище Карасу. Това ще подобри транспортната свързаност между двете държави, което е от голямо значение за развитието на региона, посочи министърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"