fbpx

Превърна ли се Cosmos в стабилна „мрежа за блокчейн“

ATOM е токенът на Cosmos, децентрализирана мрежа, която предоставя инструменти с отворен код на разработчиците за създаване на свои собствени оперативно съвместими блокчейн. Един от най-големите проблеми с блокчейните е, че те се създават независимо и много малко имат способността да прехвърлят данни помежду си.

Cosmos се стреми да се превърне в „мрежа за блокчейн“, позволявайки на блокчейните свободно да споделят данни и токени с всички останали блокчейни, които са в екосистемата на Cosmos.

Cosmos набра 16 милиона долара при първоначално предлагане на монети (ICO) през 2017 г. Приблизително 20% от средствата отидоха за основателите и разработчиците на монетата, докато останалата част бяха за инвеститори.

Годишният процент на инфлация на Cosmos е от 7% до 20%. Воден от протокола на Cosmos, курсът автоматично се колебае в зависимост от това, колко пари се „залагат“ наведнъж.

„Залагането“ е подобно на инвестирането на пари, което да печели възвръщаемост на инвестицията. Потребителите могат да „залагат“ своите ATOM (да ги заключат в интелигентен договор за определен период от време), за да спечелят награди. Процесът е подобен на депозиране на пари в банкова сметка за генериране на лихва с течение на времето. Залагащите печелят наградите за работата си по подсигуряване на мрежата.

През 2019 и 2020 г. цената на ATOM се движеше между $2 и $8. По време на крипто бичия растеж през 2021 г., цената на ATOM се повиши до връх от $29,44 през май. Четири месеца по-късно цената на ATOM достигна рекордния си връх от $44,54. Оттам цената му спадна за кратко, преди да скочи отново до $43,22 през октомври 2021 г.

Има хиляди криптовалути, но повечето от тях не могат да комуникират помежду си – например потребителят не може да изпрати tron през мрежата на Dogecoin. Cosmos е една от най-известните платформи, които се опитват да решат този проблем, като позволяват на блокчейни да се свързват помежду си.

В Cosmos всеки отделен блокчейн се нарича „зона“. Всяка блокчейн верига е свързана с протокола за комуникация между блокове (IBC), който свързва всички блокчейни заедно.

С внедряването както на византийския протокол за отказоустойчивост на Tendermint, така и на протокола IBC, блокчейновете, изградени върху Cosmos, запазват своята независимост, докато взаимодействат с други блокчейни. Tendermint е софтуерна компания, която е основен участник в мрежата на Cosmos.

Cosmos също така предоставя на разработчиците предварително изградени модули, които им позволяват бързо да внедряват нови блокчейн, които могат да бъдат персонализирани за конкретни случаи на употреба.

За да защити своята мрежа, Cosmos използва метода за доказване на залога, по-екологичен начин за осигуряване на блокчейн, като гарантира, че никой не харчи пари, които не са негови. Критиците обаче твърдят, че алгоритъмът не е толкова сигурен или децентрализиран като метода за доказване на работа на биткойн.

През 2016 г. съоснователите на Tendermint Jae Kwon и Ethan Buchman пуснаха бялата книга „Космос: мрежа от разпределени регистри“, описваща нов протокол за свързване на блокчейн. По-късно същата година те стартираха Interchain Foundation, за да управляват развитието на Cosmos.

През 2019 г. Cosmos стартира първоначална версия на проекта, както и Cosmos Hub, първият блокчейн, работещ по протокола.

Куон и ранният сътрудник на Cosmos – Заки Маниан, преминаха през сериозна вражда, което накара членовете на основателския екип на Cosmos да се разделят с три компании.

В началото на 2021 г. Cosmos стартира надстройката на Stargate, активирайки IBC, критична част от проекта, която свърза стотици блокчейни в Cosmos за първи път.

При сегашния спад на цените на криптовалутите, Cosmos е една от малкото, която всъщност поскъпва.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"