fbpx

Испания изпрати до НОИ писмо за българи, симулирали трудови договори в Бургос

В последните месеци на 2021 г. в НОИ е пристигнало официално писмо, което съдържа доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос (Испания). В него е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 български граждани има окончателен характер. Причината за извършеното анулиране е формулирана като „установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи“.

Това става ясно от първия за годината информационен бюлетин на НОИ и е продължение на случай, известен от края на 2017 г., когато жители на Неделино, едновременно, с организиран транспорт и на големи групи, започват да се тълпят в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в Смолян с желанието да подадат заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) след работа в чужбина.

Служителите в регионалния офис на институцията обаче, заедно с Централното управление на НОИ, с Главна инспекция по труда и с полицията доказват за близо 53 лица от подалите документи за обезщетения, че по времето, за което твърдят, че са работили в чужбина, въобще не са напускали страната. Това сега е потвърдено окончателно и от испанските власти.

В Испания вече е в ход и процес срещу собственика на фирмата.

На основание на споменатия официален писмен документ, в ТП на НОИ – Смолян са предприети необходимите действия и към настоящия момент вече има постановени общо 26 разпореждания, от които 21 са свързани с постановяване на отказ за отпускане на ПОБ, а пет са за възстановяване на неоснователно получено обезщетение. Предстои произнасяне за още 31 лица.

Данните сочат, че само по този случай установената нанесена щета на бюджета на държавното обществено осигуряване е в размер на близо 265 000 лв. (главница), а в резултат на предприетите съответни действия от страна на длъжностните лица, са предотвратени неправомерни плащания в размер на 518 500 лв. Така, след доказани злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е налице предотвратена щета за ДОО в размер на приблизително един милион лева, ведно с лихвите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"