fbpx

Ива Митева отново шеф на парламента, БСП показа как ще подкрепя или не

Председателят на 45 Народно събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ отново е председател и на 46-тия парламент. Тя бе избрана с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се. Ние идваме“ и ДПС. ГЕРБ и БСП, които предложиха своя кандидатура за парламентарен шеф – Кристиян Вигенин, гласуваха „въздържал се“.

Георги Кадиев от БСП, който единствен бе против кандидатурата на Митева обясни от парламентарната трибуна, че гласуването му е било принципно. То изразявало желанието на социалистите да има преговори в парламента. От думите на Кадиев се разбра, че БСП очаква „разговори и полагане на подписи под споразумение“, за да подкрепи правителство, предложено от първата политическа сила „Има такъв народ“. Потвърди се това, че без официални консултации социалистите няма да подкрепят кабинет, излъчен от партията на Слави Трифонов.

В същото време, в изявлението си шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“, Тошко Йорданов, обяви в прав текст, че партията му е готова да поеме отговорност за съставяне на правителство, но ако не получи подкрепа е силно вероятно да се отиде на поредни предсрочни избори. „Търсенето на постове ще доведе до нови избори„, предупреди той. Според Йорданов при нормално стечение на обстоятелствата до 14-15 дни трябва да имаме нов редовен кабинет.

От ГЕРБ посочиха, че ще бъдат силна, компетентна и градивна опозиция.

От групата на ДПС, която би могла да осигури мнозинство за избиране и подкрепа на правителство, не дадоха ясен знак, какво ще е поведението им. Лидерът на ДПС Карадайъ изтъкна само, че движението работи за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата.

Той използва словото си, за да укори някои досегашни действия на хората на Слави – „тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката чакаме от телевизията какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“, заяви Карадайъ от трибуната на 46-тия парламент.

От своя страна Мая Манолова увери всички, че те отново биха излезли по площадите на протест, ако парламентът започне да подменя волята на хората за промяна. Тя обяви, че тяхната парламентарна група е готова за разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ „за подкрепа на правителство, посветено на дневния ред на българските граждани“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"