fbpx

Натиск срещу Байдън да не се споразумява с Германия за Северен поток 2

Сенатори в САЩ остро се противопоставиха на очакваното всеки момент споразумение между САЩ и Германия относно проекта „Северен поток 2“. Прогнозите са, че администрацията на Байдън ще се откаже от противопоставянето си на проекта, като срещу това Германия ще се ангажира да защитава украинските интереси срещу евентуално спиране транзита на руски газ оттам.

Решението на администрацията на президента Байдън подрива двупартийната система в САЩ, заявява сенаторът републиканец Джим Риш.

Колегата му Тед Круз смята, че подобно развитие би било катастрофа за САЩ и геополитическа победа на Русия.

Нито един член на Конгреса не подкрепя завършването на газопровода. Готовността на администрацията да гледа на нещата по друг начин и да позволи Русия и Германия да завършат проекта подрива двупартийността, необходима за решаване на този важен за сигурността въпрос, се казва в изявление на сенатора, публикувано на сайта на сенатската Комисия по международни отношения.

По думите на Риш има задължителни санкции, които администрацията още не е наложила на тръбопровода и чието снемане не е съгласувано с Конгреса.

Подчертава се още, че преговорите между САЩ и Германия не отчитат мненията на Полша и Украйна но въпроса. Според Риш Вашингтон и Берлин не трябва да определят енергийната сигурност на други страни.

По време на посещението на канцлера Меркел в Белия дом преди дни стана ясно, че двете страни нямат единно мнение относно Северен поток 2. Все пак се разбра, че администрацията на Байдън е склонна да оттегли натиска си срещу проекта, ако ЕС и Германия гарантират това, че Украйна няма да бъде изолирана от транзита на газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"