Износът ни с ръст и спрямо 2019-та

Износът ни с ръст и спрямо 2019-та

През първите 9 месеца на настоящата година българският износ продължава да расте и до септември включително възлиза на 49.5 млрд. лв., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на БНБ.

Това заявява инистърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в България на тема „Българска икономика, търговия и туризъм“, организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България.

Износът е с над 23% повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията. Постигнатото от българските експортно ориентирани компании, обаче е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019 г., което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката“, изтъква Везиева.

По думите й само за месец септември 2021 г. общият износ на стоки възлиза на над 6 млрд. лв. и нараства с близо 26% спрямо същия месец на предходната година.

Везиева отбелязва пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, че ЕС е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Съюза, но развитието на отношенията с партньорите от трети страни също са от изключително значение за външноикономическата ни политика.

Страната ни след 10 години трябва да се е превърнала в държава, в която кръговата икономика вече е факт и в която зеленият преход е почти приключен, коментира още министърът.

По думите на Везиева стремежът е България да стане държава, където малкият и среден бизнес е гръбнакът на икономическото развитие, създавайки устойчивост и висок стандарт на живот.

Пред дипломатите тя изтъква, че имаме изключително развит IT сектор и в момента част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това този потенциал да прелее във високите технологии и в останалите индустрии.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"