fbpx

„100 пречки за 100 дни“ – облекчаване на малкия и среден бизнес

Няколко основни идеи, формулирани от Демократична България, са обсъдени по време на вчерашните преговори за коалиционно споразумение по тема икономика.

Един от преговорния екип на ДБ, Георги Ганев, коментира в интервю за „Свободна Европа“, че са предложили програма „100 пречки за 100 дни“, целяща да се премахнат 100 пречки пред малкия и средния бизнес за 100 дни.

Конкретни примери по думите му са Наредба 18 за свързани фискални устройства, която за пореден път тормози особено малкия и среден бизнес.

От БСП са предложили в тази връзка патентният данък да се използва много повече за малък и среден бизнес. Вместо всеки път да издават бележка – да плащат един патентен данък на година и с това да се приключва.

Предложено е също така да има по-висок праг за ДДС, до който всяка фирма да може да си избира дали да се регистрира или не.

Обсъден е и регламент, по който да става проверяването на бизнесите. „Първо да има някакъв случаен подбор, но да се проверява всичко наведнъж. Тоест, когато идва проверка на един бизнес, защото се е паднало да бъде проверяван, да се проверят по всичките регламенти, а не една по една всички държавни агенции да се влачат“, коментира Ганев.

По думите му тове е напълно възможно с едно електронно управление, което да поддържа система която да следи когато има някакви странни и особени неща за съответните фирми – тогава пак да се прави проверка. Но отново целта на проверката не е непременно да се намерят нарушения, за да бъде наказан човекът и репресиран, а да се види как може да се изчистят ако има нередности.

Сред идеите е и ребрандиране на България – вече не като евтино, нископроизводително и все по-известно за всички корумпирано място, а като печелившо място, което включва и хора с много високи заплати, но които произвеждат още повече от заплатите си, изтъква Георги Ганев.

ДБ са предложили и да бъдат приватизирани малки дялове от държавните предприятия, за да влезе частен миноритарен собственик, който обикновено много силно дисциплинира мажоритарния собственик като иска информация, обсъжда определени проблеми на общите събрания и т.н.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"