fbpx

Кабинетът не се отказва от проектобюджета си, уверява, че няма да тегли нов дълг

До края на годината Министерството на финансите не предвижда поемане на държавен дълг, съобщават от ведомството. Малко по-рано днес – след първото пленарно заседание на 47-то Народно събрание, групата на ГЕРБ обяви, че подготвя искане за мораториум върху поемането на новд държавен дълг от сружебния кабинет.

От МФ разясняват в съответствие с принципите за прозрачно управление, че през периода януари-ноември 2021 г. са проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които е обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг.

От съобщението става ясно, че в проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на България.

Въпреки коментарите от новите парламентарни сили, че няма да ползват проектобюджета на служебното правителство, от МФ заявяват, че в изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, ще спазят сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство, изтъкват още от ведомството




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"