fbpx

ПП при Радев: проблемите в страната са толкова големи, че няма значение дали си ляв или десен

За трети път тази година президентът Румен Радев започва консултации за съставяне на правителство. Както той сам посочи в началото на срещата си с представителите на най-голямата група в парламента „Продължаваме промяната“, и трите пъти първата среща е с различни представители на политически сили. „Това е важно предупреждение, че доверието на бълтгарските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, посочи той.

Радев изтъкна, че времето на едноличната премиерска власт е приключило и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите.

Президентът поиска от съпредседателя на ПП и евентуален бъдещ премиер, Кирил Петков, да изложи своите приоритети, готовността на ПП да сформира управленска коалиция, както и обърна специално внимание на възгледите на кандидат-премиера за разширяването на ЕС, за отстояването на правата на българските граждани и на нашата национална идентичност – визирайки вероятно спора със Северна Македония.

Кирил Петков потвърди през президента, че тази нощ документът, съдържащ обобщените след преговорите приоритети на бъдещата коалиция и предложението за нейния формат, е бил окончателно готов и е изпратен на потенциалните коалиционни партньори.

Петков потвърди и другата тиражирана информация, че е избран принципът на пропорционалност, като всяка една от партиите в коалицията ще бъде близко до техните гласове представена в коалицията.

Така показваме уважение и към партиите, и към техните гласоподаватели, защото е важно за нас всеки един в коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България“, изтъкна Петков.

По думите му, по време на преговорите е било постигнато над 90 процента съвпадение при обсъждането на политиките. Обяснението му – независимо дали човек има лява или дясна идеология, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в един по-последващ момент.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"