fbpx

Кабинетът поиска от ЕК да вдигнем прага за ДДС регистрация

На днешното правителствено заседание кабинетът реши да подаде искане за дерогация от Еврокомисията за повишаване на прага на ДДС.

Поисканото от страната ни е 31 декември 2024 г да е краен срок на действие на специалната мярка, което е съгласувано с влизането в сила на Директива (ЕС) 2020/285. В нея се предвижда, че от 1 януари 2025 г. държавите членки трябва да започнат да прилагат националните разпоредби, които те трябва да приемат, с цел привеждане в съответствие с нея.

Исканата дерогация представлява промяна на прага за обща ДДС-регистрация от 26 500 евро на 51 130 евро. Този праг ще се прилага за данъчно задължени лица, установени на територията на страната, които искат да се възползват от специалния режим за малки и средни предприятия, при условие, че са налице законовите условия, свързани с упражняването на това право.

Прилагането на тази мярка няма да засегне лицата, които не желаят да прилагат специалния режим на облекчения за малките предприятия и както и досега, те ще продължават да могат да се регистрират доброволно по ДДС. Предвид обхвата на режима, за повишаването на чийто праг се иска дерогацията, мярката не следва да обхване етапа на крайното потребление.

Исканата дерогация ще даде възможност на страната ни да подобри събираемостта на ДДС и да противодейства на данъчните измами с този данък.

Припомняме, проектът на управляващата коалиция е с авторство на депутатите от ДБ Мартин Димитров и Георги Ганев. Новият праг от 100 хиляди лева се предлага да влезе в сила от началото на следващата година, а от 2024 г. той отново да нарасне – до 166 хил. лв., която сума е обвързана с планирани промени в директивата на EС по въпроса и въвеждане на общата система на ДДС, според която от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"