fbpx

Бизнес и синдикати остават в протестна готовност, недоволни от срещата с властта

Работодателските организации и двата синдиката остават в протестна готовност след днешните разговори с премиера Петков и вицепремиерите Василев и Нинова.

Заявената дата е 18 май, а поводът високите цени на природния газ и тока.

Бизнесът иска нова схема за компенсациите за скъпия ток, като долният праг е цената на енергийния микс, изчисляван от КЕВР, да няма таван, както досега и мярката да е докато се нормализират цените, а не месец за месец.

Относно природния газ работодателите искат, ако цените скочат заради алтернативните доставки след спирането на руския газ, то цената да се замрази на нивата отпреди 27 април – когато Газпром спря подаването, а разликата да се поеме от държавата.

Днес не получихме твърд отговор на поставените въпроси, очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде можем да стигнем„, коментира председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев след над 2-часовите разговори в МС.

За момента кабинетът е обявил удължаване компенсациите за тока и през май, а по повод природния газ премиерът Петков заяви, че правителството работи много силно, за да имам ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром“. Той изрази надежда, че следващата седмица (на 10 май), когато се очаква КЕВР да вземе решение за цената на газа за май, да няма повишение и отбеляза, че действията на правителството са насочени към това да няма прекъсване в доставките.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"